Salgında sömürü artıyor

PETKİM ve TÜPRAŞ’ta işveren pandemi bahanesiyle çalışma düzenine saldırıyor. TÜPRAŞ mesai başlangıç saatlerini geriye çekmek isterken, PETKİM’de ise bazı ünitelerde işçilerin aralıksız 21 gün çalıştırıldığı, taşeron işçilerden ise izoleye girdikleri zaman maaş kesintisi yapılıyor.

BERKAY SAĞOL

TÜPRAŞ işçilerinin haklarına saldıran işveren, çok sayıda işçinin zorunlu karantina veya dinlenme süresine girdiğini iddia ederek çözümü işçilerin mesai saatlerini artırmakta arıyor. İşveren, vardiya saatleri değişikliği yaparak, verimlilik ve performans artışı iddiasıyla dinlenme saatlerini kaldırıp işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarını da tehlikeye atıyor.

Koç Holding’in sabah 08.00 olan mesai başlangıcını 07.00’ye çekmeye çalışmasına işçilerden tepki var. TÜPRAŞ’ta çalışan işçiler, “Mesai saatini bir saat geri çektim demek, Buca, Balçova ya da Çiğli’den gelen arkadaşlar için en erken kalkış saatini 05.30’dan 04.30’a çekmek oluyor. Gece 04.30’da kalkıp işe gelecek olmak günlük hayat düzenini değiştirmek demek, üstelik normal ve sağlıklı değil” diyerek duruma itiraz ediyor.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, TÜPRAŞ’ta yaşananlarla ilgili BirGün’e açıklamalarda bulundu. Oktay, “TÜPRAŞ işvereni yaklaşık 9 aydır pandemi sürecinde izoleli sistemde çalışırken, vaka sayılarının arttığı dönemde normal vardiyaya dönmek istiyor ve vardiya başlangıç saatlerini de 1 saat öne çekmeye çalışıyor. Gerekçe olarak ise duraklardaki yoğunluğu gösteriyor. Bu kararla işçi arkadaşlarımızın sosyal yaşamını tamamen ellerinden almak istiyor. Bu konularda ısrarcı davranılırsa, eylemsellik olarak daha farklı kararlar alacağız” dedi.

ÇALIŞMA DÜZENİ İHLAL EDİLİYOR

PETKİM ve Star Rafinerisi’nde yaşananlarla ilgili bilgi veren Oktay, “1 Haziran'dan beri PETKİM ve Star Rafinerisi'nde normal vardiya sistemine geri dönüldü ancak vakaların artmasıyla beraber 13 Kasım'dan itibaren arkadaşlarımız tekrar izoleli vardiya gruplarıyla çalışmaya başladı. Biz işçilerin, arkadaşlarımızın sağlığını öncelik olarak görüyoruz ancak buralarda bir insanın kaldıramayacağı çalışma sistemi yaratılmaya çalışılıyor. Pandemi döneminde bazı fabrikalar batarken PETKİM 145 milyon TL kâr açıkladı. Bizim arkadaşlarımız aralıksız çalıştı ve şirket o şekilde kâr etti. Böyle bir kâr elde ediliyorsa bizim arkadaşlarımız da haklarını almalı. Buna rağmen arkadaşlarımızın 7 gün çalışma, 7 gün izole dönemi bile fırsata çevirmeye çalışılıyor. SOCAR grubu bazı ünitelerde arkadaşlarımızı 21-22 gün aralıksız ve 12 saat boyunca çalıştırmak istiyor" diye konuştu.

Taşeron işçilerin izole sürecinde maaşlarını alamadıklarına dikkat çeken Oktay, "Taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımıza izole haklarını kullandırmıyorlar. Kullandırdıkları zaman ise maaşlarını kesiyorlar. Taşeron işçiler, pozitifse veya temaslıysa bunu çekindikleri için dile getiremiyorlar. Burada SOCAR grubu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor. SOCAR yönetimini tekrar uyarıyoruz. Pandemi döneminde bizim yani işçi arkadaşlarımızın üzerimizden daha fazla para kazanacak uygulamalardan vazgeçmeli" ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Çanakkale kül soluyacak İzmir’in kadın kooperatifleri festival için Karşıyaka’da Özel bölgeye RES yapılacak Foça’da çevre faciası yaratan ‘Harrier’e dava açıldı ÇEDES’e karşı, laik eğitim eylemi