Sancılı Bibi dönüşü

İsrail’in Filistin’i hedef alan saldırılarını yorumlayan Doç. Dr. Bıçakcı, “Yeni bir İsrail doğuyor, bu değişecek dengelerin habercisi. Netanyahu hükümeti ülkedeki ve bölgedeki tansiyonu yükseltmeyi sürdürüyor” dedi.

Kaan EMİRHANOĞLU

İsrail’in Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında 10 Filistinlinin hayatını kaybetmesinin ardından İsrail uçakları Gazze Şeridi’ne hava saldırısı düzenledi. Tırmanan gerilim nedeniyle gözler bölgeye çevrilmiş durumda. ‘Bibi’ lakaplı Binyamin Netanyahu, kısa sürede aşırı sağcı politikalarını bir bir hayata geçirirken dış politikada saldırganlığı artacak mı sorularını akıllara getirdi. Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Bıçakcı, Netanyahu hükümetinin hamlelerini ve arka planını değerlendirdi.

Bölgede yaşananların yeni olmadığını, sürekli devam eden bir gerilim olduğunu belirten Bıçakcı, “İsrail’in Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskının bu denli gündem olması 10 kişinin hayatını kaybetmesinden kaynaklanıyor. İsrail güçleri benzer operasyonları sık ve sürekli düzenliyor. Ancak her zaman böyle can kayıpları yaşanmıyor. Bu operasyonda da yine yaşanan can kayıplarının nedeni Cenin Kampı’nın kalabalık olmasından dolayı ortaya çıkan panik. İsrail güçlerinin Cenin Kampı’na düzenlediği operasyonda yaşanan panik, bölgedeki aşırı dar sokaklar, nüfus yoğunluğu ve kargaşa nedeniyle muhtemelen ateş açıldı, bu da 10 kişinin ölümüyle sonuçlandı. Aslında yaşanan bu durum bize şunu da gösteriyor ki; askerlerde bir panik hali var, belki eğitimler yetersiz ve hükümetin yaptığı atamalar, düzenlemeler beklendiği gibi başarılı sonuçlar doğurmamış” dedi.

Doç. Dr. Salih Bıçakcı, İsrail uzmanı

MİSİLLEME SALDIRISIYDI

İsrail uçaklarının Gazze’nin orta kesimlerinde Filistinli silahlı gruplara ait bir askeri bölgeye peş peşe saldırı düzenlediği yönündeki haberleri de değerlendiren Bıçakcı, “Batı Şeria’daki olayların ardından Gazze Şeridi’nden İsrail şehirlerine atılan füzelere karşılık vermek üzere İsrail, hava saldırısıyla misilleme yaptı” ifadelerini kullandı. ABD’yi tarihi stratejik müttefik olarak konumlandıran İsrail’in bu hamlelerinin Washington’ı da rahatsız ettiğini belirten Bıçakcı, "ABD de durumdan rahatsız ve hükümetlerle konuya ilişkin görüşmeler yürütüyor. Fakat Amerika’nın Ortadoğu politikasının belirsizliği bölgeyi daha da dengesizleştiriyor. Bölgeyi bıraktı ve çıktı. Şimdi daha az bir maliyetle bölgede var olmaya çalışıyor. Ortadoğu gibi hassas dengelerin olduğu yerler bu tür davranışları tolere etmiyor” diye konuştu. Dünya üzerinde yükselen popülizme dikkat çeken Bıçakcı sözlerini şöyle noktaladı: “Önümüzdeki günlerde bölgede çatışmaların artması olası bir durum. Tüm dünyada yükselen popülizmden İsrail’de payına düşeni aldı. Yeni bir İsrail doğuyor, bu da değişecek yeni dengelerin bir habercisi. İsrail’de tarihinin en dindar hükümeti kuruldu. İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Ultra Ortodoks aşırı sağcı partilerle kurduğu koalisyon hükümeti, ülkedeki ve bölgedeki tansiyonu yükseltmeye devam ediyor. Netanyahu hükümetine karşı her hafta Tel Aviv’de düzenlenen protestolar, anayasa reformu gibi…”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış