Scholz’un hezimeti

Dış Haberler

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde yapılan ve "küçük genel seçim" olarak nitelendirilen eyalet meclisi seçimlerinin galibi belli oldu. Oyların yüzde 35’ini alan Hristiyan Demokratik Birliği (CDU) sandıktan zaferle ayrılırken seçim, Başbakan Olaf Scholz'a "uyarı" niteliğinde.

Almanya'da en kalabalık eyalet KRV'de pazar günü yapılan Sosyal Demokrat Parti (SPD), büyük bir hezimet yaşadı. SPD oyların sadece yüzde 26,7'sini alabildi. Seçime katılım oranı yüzde 56 olurken, halk, eyalet meclisinde yer alacak 199 meclis üyesini seçti.

Almanya’nın 83 milyonluk nüfusunun 18 milyonu KRV’de yaşarken, bölgede Türkiyeli nüfus da oldukça fazla. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, CDU bir önceki seçime göre oyunu 2 puan arttırarak birinci parti çıkarken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 27,5 oy alarak bir önceki seçime göre oy oranı yüzde 3,2 geriledi. Yeşiller, yüzde 18,5 oy alarak eyaletteki üçüncü büyük parti olurken, bir önceki seçime kıyasla oy oranını yüzde 12,1 oranında arttırarak oy oranı en çok artan parti oldu.

Bu Sosyal Demokratların, ülke tarihi boyunca bu eyalette aldığı en düşük oy oranı anlamına geliyor. SPD’nin önemli oranlarda oy kaybetmesi bu seçimde Yeşiller’in hanesini güçlendirdi. Yeşiller eyalette kilit rol oynuyor. Şimdi gözler Başbakan Scholz'un partisinin KRV'de yaşadığı seçim yenilgisinin Federal Hükümet’teki etkisine çevrildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf istifa etti Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İran’da gergin bekleyiş