Sığınmacıların güvenlik talebinde artış

Avrupa İltica Destek Ofisi’nin hazırladığı rapora göre, yıllar sonra ilk kez sığınmacıların Avrupa’ya yaptığı uluslararası koruma başvurularında artış oldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyada birçok ülkede yaşanan insani kriz, göç sorununu derinleştirirken en çok tercih edilen güzergah olan Avrupa’ya sığınmacıların yaptığı uluslararası koruma başvurularında rekor artış yaşandığı ortaya çıktı.

Avrupa İltica Destek Ofisi’nin (EASO), Avrupa Birliği’nde (AB) sığınmacıların durumuna ilişkin hazırladığı 2020 raporunda, yıllar sonra ilk kez Avrupa’ya yapılan uluslararası koruma başvurularının arttığı bildirildi. Batı ve Orta Akdeniz güzergahlarına 2018’e kıyasla daha az sayıda varış olurken, Doğu Akdeniz ve Batı Balkan güzergahlarına varış sayısı da arttı.

GÖÇ KRİZİ

Raporda, “2019’da, 2018’e göre yüzde 11’lik artışla AB+ ülkelerine yaklaşık 740 bin uluslararası koruma başvurusu yapılmıştır. 2015’te yaşanan göç krizinden bu yana başvuru sayısı ilk kez artmaya başlamıştır” denildi.

Akdeniz’de kurtarılan göçmenlerin tahliyesinin 2019’da devam ettiği ancak tahliyelerde daha sistematik ve koordineli bir yaklaşımı gerektiği belirten EASO raporunda, “Doğu Akdeniz güzergahı boyunca artan göç akınları, bölgedeki üye devletlerin sığınma sistemleri üzerinde halihazırda var olan baskıyı artırmıştır” ifadelerine yer verildi.

Dünya genelindeki duruma da yer verilen raporda, geçen yıla göre mülteci sayısı ve ev sahibi ülke payları gösterilirken, 6,6 milyon Suriyeli mültecinin küresel mülteci nüfusunun 3’te 1’ini oluşturduğu aktarıldı. Raporda, Almanya ve Sudan’ın 1 milyondan fazla mülteci ağırladığı bilgisi paylaşıldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri: Gözaltı sayısı bine ulaştı Öğrenciler ayakta, polis dayakta Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor