Soykırım gerilimi

Batı, Rusya’yı her cepheden kuşatırken bu kez soykırım adımı geldi. Almanya, 1930’larda Ukrayna’da yaşanan açlığı soykırım olarak tanıdı. Moskova’dan tepki geldi: Almanya işlediği dehşetin pişmanlığını unutmaya çalışıyor.

Dış Haberler

Ukrayna savaşı nedeniyle karşı karşıya gelen Almanya ve Rusya arasında bu kez de soykırım krizi patlak verdi. Almanya, 1930'larda Sovyetler Birliği döneminde Ukrayna'da yaşanan ve milyonlarca kişinin yaşamını yitirdiği ‘Holodomor’ adı verilen kıtlığı soykırım olarak tanıdı.

Federal Meclis’te önceki gece yapılan oylamada teklife hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP) ile ana muhalefet Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ‘evet’ oyu kullandı. Sol Parti ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi ise ‘çekimser’ kaldı.

Teklifte "Bugünün perspektifi tarihi ve siyasi olarak yapılanın soykırım olduğuna işaret ediyor. Alman parlamentosu da bu sınıflandırmayı kabul ediyor" ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, parlamentodaki çabaları memnuniyetle karşıladığını ve taslağa büyük bir destek olduğunu açıklamıştı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da kilometre taşı olarak adlandırdığı bu adımı nedeniyle Almanya'ya müteşekkir olduğu yorumunu yapmıştı.

Romanya, İrlanda ve Moldova Holodomor'u resmi olarak soykırım olarak tanımış durumda.

Almanya’nın ‘soykırım’ kararına Rusya’dan sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Almanya'nın tarihini yeniden yazmaya çalıştığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Almanlar, tarihlerini yeniden yazmaya ve İkinci Dünya Savaşı sırasında işledikleri dehşetin pişmanlığını unutmaya çalışıyorlar. Alman seçkinleri, Ukraynalı ulusal radikaller tarafından icat edilen ve Sovyetler Birliği'ne atfedilen soykırım eylemini kullanarak, suçlarını küçümsemeye çalışıyor. İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından işlenen sayısız insanlık dışı suçun benzeri görülmemiş doğasının hafızasını bulanıklaştırmaya çalışıyorlar. Alman Meclisi, faşist, ırkçı ve ayrımcı ideolojiyi canlandıran ve kendilerini savaş suçlarının sorumluluğundan kurtarmaya çalışan bu tür ahlaksız kararlardan utanmalıdır. O zamanlar sadece Ukrayna'da değil, ülkemizin tüm topraklarında milyonlarca cana mal olan korkunç bir kıtlığın kasıp kavurduğu gerçeğini sessizce geçiştiriyorlar."

***

HOLODOMOR NEDİR?

‘Holodomor’ Rusçada ‘açlıktan ölüm’ anlamına geliyor. 1932-1933 tarihlerinde uygulanan "kolektivizm" politikası sonucu Ukrayna nüfusunun yüzde 13’üne karşılık gelen yaklaşık 4,5 milyon kişi yaşamını yitirdi. Her kasım ayının son cumartesi günü ‘Holodomor Kurbanlarını Anma Günü’ olarak anılıyor. Ukrayna, trajediden dönemin Sovyet lideri Josef Stalin’in uyguladığı bağımsız özel çiftlikleri, kolhoz olarak adlandırılan devlet çiftliklerine dönüştürme politikasını sorumlu tutuyor. Toprak reformunu çiftçilere zorla kabul ettirmek için atılan adımlar nedeniyle yaşanıldığı ileri sürülen Holodomor trajedisi, Ukrayna ve modern tarihin en acı olaylarından biri olarak kabul ediliyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Beyaz Saray: "Erdoğan’ın ziyaretine ilişkin programlanmış bir şey yok" Rusya'dan Polonya'ya 'nükleer silah' yanıtı 130 ülkede 50 milyondan fazla işçiyi temsil eden IndustriALL'dan Vali Gül'e Taksim yasağı kınaması İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor DSÖ verileri: En çok alkol tüketen 10 ülke