Şüpheli ölümde adalet talebi

Yaren ÇOLAK

Suriye’de askerlik yaparken intihar ettiği öne sürülen er Caner Sarmaşık’ın ailesi çocuklarının bölük komutanı tarafından etnik kimliği nedeniyle baskı ve mobbinge maruz kaldığını aktardı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Aileyle görüşüp bilgi alan Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı BirGün’e konuştu. Şallı, “Sarmaşık’ın Roman olması nedeniyle komutanı tarafından çeşitli zorbalığa maruz kaldığını vurgulayan ailenin iddiasına göre Sarmaşık vefatından bir gün önce telefonda komutanın baskılarını dikkat çekerek ‘beni kurtarın’ demiş. Yine ailenin aktardığına göre komutanı okuma yazma bilmediği için künyesini ezberleyemeyen Sarmaşık’a ‘Ulan şopar sana teneke çalayım da oyna. Siz çingeneler ancak oynamayı bilirsiniz’ gibi hakaretler etmiş. Aile soruşturmanın sonuçlanmasını bekliyor. Ailenin söyledikleri birer iddia olsa bile mutlaka aydınlatılmalıdır. Romanlar olarak adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı.


OLAY SORUŞTURMA AŞAMASINDA

Aileye taziye ziyaretinde bulunan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Gaytancıoğlu, “Aileyi ziyaret ettik. Vefat ve başsağlığı mesajlarımızı illettik. Muallakta bir durum var. Meclis’te takipçisi olacağımızı aileye anlattık. Aileyle yakın temasta bulunduk. Aile acılı. Durum soruşturma aşamasında” diye konuştu.

Öte yandan Sarmaşık’ın Suriye’deki birliğinde şüpheli ölümüne ilişkin Milli Savunma Bakanlığı soruşturma başlatıldığını açıkladı. Açıklamada, "İlk bilgiler kapsamında Piyade Er Caner Sarmaşık’ın 29 Nisan 2021 tarihinde nöbette iken intihar ettiği tespit edilmiştir. Her olayda olduğu gibi olayla ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır. Tahkikat sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi.

Romanlar önceki gün olayın aydınlatılması için Sakarya’da eylem yapmıştı. Sakarya Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tangel eylemde yaptığı açıklamada şunları demişti: “Bu çocuk askeri silahla kendini vurarak intihar etmiyor. Küçük silahla ve bölük komutanının silahıyla vuruluyor. İntihar süsü veriliyor. Takipçisi olacağız bu sürecin. Vekillerimizi de aradım, ailenin yanına gidiyor. Gerekirse tekrar otopsi raporu yapılsın. O çocuğun cenazesine giren insanlar kalbinde bantlar olduğunu söylüyor. İntihar eden hiçbir insan silahı kalkıp da kalbine doğrultmaz. Direkt kafasına doğrultur.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı