Suudilerin yaslandığı ABD’ye İran’dan gözdağı

Suudi Arabistan ve ABD, İran’a karşı eyleme geçmek için topu birbirine atarken Tahran Washington’a meydan okudu. İran lideri Hamaney’in Askeri Danışmanı Yahya Rahim Safevi, bir saldırı durumunda ABD güçlerini tüm bölgelerde hedef alacaklarını açıkladı

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait iki tesise düzenlenen saldırının ardından bölgede İran ile ABD ve Suudi Arabistan arasındaki tansiyon düşmüyor. Tahran’da cuma hutbesi öncesi bir konuşma yapan İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Yüksek Askeri Danışmanı Yahya Rahim Safevi , ABD’nin İran’a karşı muhtemel bir saldırısı durumunda, direniş cephesi olarak adlandırdığı Tahran’ın vekil güçlerinin, bölgede geniş bir coğrafyada ABD güçlerini hedef alacağını söyledi.

Aynı zamanda İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun üst düzey komutanlarından olan Safevi, “İran’ın müttefikleri ve direniş cephesi, sahip olduğu kapasiteyle ABD’nin müttefiklerinden daha güçlü hale gelmiştir. Amerikalılar (İran’a karşı) herhangi bir komplo düşünürse onlara Akdeniz’den Kızıldeniz’e ve Hint Okyanusu’na kadar uzanan bir bölgede cevap vereceğiz” dedi.

SUUDİLER BATI'YI 'GÖREVE ÇAĞIRDI'

Suudi Arabistan Dışişleri’nden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Aramco saldırılarından İran’ı sorumlu tuttu. Cubeyr, “Bekik ve Haris petrol tesislerinin İran silahlarıyla hedef alınması sadece Suudi Arabistan’a değil, aynı şekilde uluslararası pazarlara enerji arzını hedef alarak dünyaya da bir saldırıdır” dedi. Cubeyr, uluslararası toplumu İran’a karşı “kararlı bir duruş” sergilemeye çağrıdı.

BÖYLE BİR SALDIRI BEKLEMEDİK

ABD Savunma Bakanlığı’nın düzenlediği basın toplantısında da Aramco saldırıları konuşuldu. Suudi Arabistan’ın saldırının tam olarak nereden geldiğini açıklamasını beklediklerini söyleyen Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, Aramco tesislerine yönelik saldırıyı “karmaşık” ve “koordineli” olarak tanımladı. Hoffman, “Saldırı, çok sayıda hava unsuru kullanılarak eş zamanlı gerçekleştirildi. Hedefledikleri alanları vurdular. Daha önce bu seviyede bir şey görmemiştik” dedi. ABD Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Patrick Ryder ise ABD’nin Suudi Arabistan’a sattığı hava savunma sistemlerinin saldırıyı engelleyememesini, Suudi Arabistan’ın kuzeyinde önlemlerin yetersiz olmasıyla açıkladı.

Trump yönetimi İran’a yönelik ek yaptırımları da uygulamaya koydu. ABD Hazine Bakanlığı, İran Merkez Bankası ve Ulusal Kalkınma Fonu’nu Devrim Muhafızları, Kudüs Gücü ve Hizbullah’ı fonladığı gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar Öğrenciler ayakta, polis dayakta KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri: Gözaltı sayısı bine ulaştı Rusya 'Harry Potter Kalesi’ni vurdu: 4 ölü, 32 yaralı