Tarımsal desteğin 2,5 katı KKM’ye

Ekonomide yaşanan kötü gidişatın ardından dövizdeki yükselişi önlemek için şapkadan çıkarılan KKM hesaplarına bir ayda 23,4 milyar TL aktarılırken tarımsal destek ödemelerine 7 ayda sadece 23,6 milyar lira harcandı.

Hüseyin ŞİMŞEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı temmuz ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe verilerini yayımladı. Buna göre bütçe temmuzda 64 milyar TL açık verdi. Böylece bütçe 2 ay üst üste açık verdi.

Merkezi yönetim bütçe istatistiklerine göre kur korumalı mevduatta temmuz ayı en maliyetli ay olarak kayıtlara geçti. Döviz kurundaki yüksek artış, ekonomideki kötü gidişat ve yüksek enflasyon karşısında ezilen vatandaşlar için yeterli desteği sunmayan iktidar, bunun yerine kur korumalı mevduat hesaplarına milyarlarca TL aktarmayı sürdürüyor.

TARIM DESTEKLERİNE 7 AYDA 23,6 MİLYAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından dövizden dönen hesaplara ödenen tutar hariç kur korumalı mevduatta kur farkı olarak bütçeden mevduat sahiplerine ödenen tutar 23,4 milyar TL oldu. Böylelikle 5 ayda toplam maliyet 60,6 milyar TL KKM hesaplarına Hazine’nin kasasından aktarılmış oldu.Hazine’den KKM hesaplarına temmuz ayında 23,4 milyar TL aktarılırken tarımsal destek için çiftçilere yılbaşından bu yana geçen 7 ayda sadece 23,6 milyar TL ödendi. Hane halklarına yapılan burs, sağlık, yiyecek, eğitim amaçlı transferlere ise 7,1 milyar TL’de kaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Kur Korumalı TL Mevduat sistemine yönelik eleştirilere sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yanıt verdi. Tasarruf sahiplerinin 3’te 1’i döviz yerine KKM hesaplarını tercih ettiğini söyleyen Nebati “Kur Korumalı TL Mevduat hesabını haksızca eleştirenlerin iyi niyetinden şüphe ediyorum" ifadelerini kullandı.

EK BÜTÇE ALT ÜST OLDU

Haziranda AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla TBMM’ye sunulan ek bütçe teklifi ile 1 trilyon 750 milyar lira olan merkezi yönetim bütçe ödenekleri 1,08 trilyon TL artırılmıştı.

60,6 MİLYAR TL’Yİ BULDU

2022 bütçesinde kur korumalı mevduata ilişkin herhangi bir kalem olmadığı için getirilen ek bütçeden KKM’ye ilişkin 40 milyar TL ayrılmıştı. KKM’nin toplam maliyetinin haziranda 60,6 milyar TL’ye ulaşmasıyla yılın bitmesine 5 ay kala bütçede öngörülen rakamın aşıldığı görüldü.

“ÖRTÜLÜ” 2 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Merkezi yönetim bütçe verilerinin detaylarına bakıldığında yalnızca Cumhurbaşkanı tarafından kullanılabilen ve hesabı sorulamayan harcama kalemi “Gizli Hizmet Giderleri” için de yüksek tutarlı transferler devam etti. Halk arasında “örtülü ödenek” olarak bilinen harcama kalemi için bu yılın yedi ayında 2,3 milyar TL ödendi.

Hazine’nin rakamlarına göre, kamu özel işbirliği modeli ile zengin edilen müteahhitler temmuz ayında da unutulmadı. Tüm kamunun yedi aylık müteahhitlik gideri, 56,3 milyar TL olarak hesaplandı. Müteahhitlere sadece geçen ay 13,9 milyar TL ödeme yapıldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı