TEDAŞ koltukları yandaşlara teslim

Elektrik dağıtım şirketlerini denetlemede zafiyet yaşayan TEDAŞ’a bağlı bazı daire başkanlıklarını, elektrik dağıtım şirketlerinde görev almış veya AKP’li belediyelerde yöneticilik yapmış isimler yönetiyor.

Mustafa BİLDİRCİN

Elektrik dağıtım şirketlerini yeterince denetlemediği gerekçesiyle eleştirilen TEDAŞ’a bağlı daire başkanlıklarının yönetiminde, elektrik dağıtım şirketlerinde görev almış isimler yer alıyor. TEDAŞ’ın Gelişim Yönetimi Dairesi Başkanlığı’nı Cengiz, Limak ve Kolin ortaklığıyla kurulan CLK Boğaziçi’nde üç yıl yöneticilik yapan Alparslan Karaboğa yürütüyor.

AKP’nin 21 bölgeye ayırarak özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketleriyle ilgili mali denetimler, “Peşkeş, rant, hortum” iddialarını doğruluyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin 2014-2019 yılları arasında trafolardan elde ettiği toplam 201 milyon 691 bin TL’lik reklam ve kira gelirinden hak ettiği payı alamayan TEDAŞ, şirketleri denetlemede de zafiyet yaşıyor.

CLK'DEN TEDAŞ'A

Elektrik şirketlerine yönelik denetim sorunu yaşayan kurumun yönetiminde yer alan isimler ve kariyer öyküleri ise dikkati çekiyor. TEDAŞ’a bağlı bazı daire başkanlıklarının başkanlık koltuğunda, elektrik dağıtım şirketlerinde görev alan isimler bulunuyor. TEDAŞ Gelişim Yönetimi Dairesi Başkanlığı’nı Mehmet Alparslan Karaboğa yapıyor. Karaboğa’nın kariyerinde, Cengiz, Limak ve Kolin’in ortaklaşa kurduğu CLK Boğaziçi’nde uzun yıllar yaptığı yöneticilik görevi önemli bir yer tutuyor.

TEDAŞ Yatırımlar İzleme Dairesi Başkanlığı görevinde ise Yakup Avan bulunuyor. Avan’ın, 2005 yılında girdiği Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi’nde özelleştirmelerin ardından yedi yıl boyunca müdür olarak görev yaptığı biliniyor.

BELEDİYEDEN GELDİLER

TEDAŞ’ın daire başkanlıklarında AKP'li belediyelerden transfer edilen isimler de bulunuyor. AKP'li başkanların yönettiği Keçiören ve Mamak belediyelerinde uzun yıllar yöneticilik yapan, 2016-2018 yılları arasında ise Keçiören’de Belediye Başkanı Danışmanı olarak çalışan Adnan Baloğlu, 2022 yılı itibarıyla TEDAŞ Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı yapıyor.

***

Şirketlere kıyak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, devletin özel sektörden pahalıya elektrik alıp ucuza yine özel şirketlere elektrik satacağını söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kararı ile Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) özel elektrik üretim şirketlerinden pahalıya elektrik satın alarak son tedarik dağıtım şirketlerine daha ucuza satmasının kamunun zarar etmesine neden olacağını belirten CHP’li Akın, “EÜAŞ’ın son tedarik kullanıcılarına sattığı elektriğin daha önce yüzde 30 olan payı yüzde 90’a çıkarılarak ihale açıldı. 2025 yılının sonuna kadar devam edecek elektrik alımı nedeniyle EÜAŞ zarar ettirilecek ve bu zarar Hazine’den yani vatandaşın ödediği vergilerden karşılanacak” dedi. EÜAŞ, yıl boyu baz yük dağılımıyla; özel yerli kömür santrallerinden 150 milyar kWh’ye, özel ithal kömür santrallerinden 44 milyar kWh’yekadar elektrik satın alacak.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Sokakta kazanacağız Yerel seçim sonrası ilk kez: Erdoğan ile Bahçeli bir araya geldi