TMMOB İzmir'den ulaşım zammı açıklaması: Emekçileri vuran zam önergesi derhal geri çekilmelidir

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir’de suya yapılan ve ulaşıma yapılan zammın geri çekilmesi çağrısında bulunarak, krizin bedelini emekçilerin ödemeye devam ettiğini belirtti.

BİRGÜN İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ulaşım ücretlerinde yaptığı değişiklik tartışmalara yol açtı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu da yaptığı açıklama ile emekçilerin yaşam koşullarını dikkate alarak bu değişiklikten vazgeçilmesi ve suya yapılan zammın geri çekilmesi çağrısında bulundu.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu yaptığı yazılı açıklamada emekçilerin yaşam koşullarına dikkat çekerek, “Salgın ile birlikte siyası ve ekonomik krizin etkilerini toplumun en yoksul emekçi kesimleri yaşarken, bedelini de ödemeye devam ediyor. Kamusal hizmetlerin eşit ve erişilebilir olmasının önemi ve sorumluluğu yaşamsaldır. Sermayenin talep ve beklentileri doğrultusunda her kriz ortamını adeta lütuf gibi gören AKP hükümeti kamusal harcamaları günden güne azaltarak, bu ülkenin emekçilerine geleceksiz bir yaşamı reva görmektedir" denildi.

Toplu ulaşım ücretlerine yapılan zammın gerekçesinin toplumu ikna etme çabası olduğu belirtilen açıklamada, “Kent merkezinde yüksek kira gelirlerini ödeyemeyen emekçiler kentin çeperlerinde daha düşük fiyatlarda kira ödeyerek yaşamını sürdürmekte ve her gün ulaşım sistemindeki aktarma sistemini kullanmaktadır. Aynı metinde aktarmanın 120 dakikaya çıkarıldığı da ifade edilmekle birlikte, 2. aktarma sonrası yeni ücret talep edilmeyeceği vurgulanmaktadır. Ancak İzmir ulaşımında 3. ve 4. aktarmaları yapan kullanıcıların yüzdelik payına dair bir açıklamaya ne yazık ki yer verilmemektedir. Açıkça ifade etmek gerekir ki salgının derinleştirdiği kriz ortamı ve genel bütçeden ayrılan payların azalmasının faturası emekçilere yüklenmesi kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

KAYNAKLAR HALK İÇİN KULLANILMALIDIR

Açıklamada geçtiğimiz yıl bugünlerde tam tarifede toplu ulaşım ücreti 3 TL iken 1 Kasım 2019’da yürürlüğe giren zam ile birlikte 3,56 TL’ye yükseldiği hatırlatılarak, “1 yıl bile dolmadan ulaşımda zorunlu aktarma yapan kentliler için en az 3,96 TL en çok 4,46 TL olmasının gündeme geldi. Emekçiler için 30 günlük ulaşım maliyeti veri alındığında 2324 TL olan asgari ücretin yüzde 10-11,5’inin ulaşıma harcanmak zorunda olduğu bir tablo karşımıza çıkmaktadır” denildi.

Yoksulluğun boyutları her geçen gün artarken krizin faturasının emekçilere yüklenemeyeceği vurgulanan açıklamada, “Kamu kaynaklarının tasarrufu konusunda inisiyatif yerel yönetimlerdedir. Gereği olmayan, teknik ve bilimsel açıdan yanlışlar barındıran ve yüksek maliyetli projeler için değil kaynaklar halk için kullanılmalıdır. Bu nedenle kriz bahane edilerek halkın cebine el uzatılması da hiçbir şekilde kabul edilemez. İzmir’in toplu taşıma sorununun çözümü, yapılacak ulaşım zamları ile çözülemez. Yerel yönetimlerden beklenen şehir içi araç trafiğini en aza indirgeyecek güvenli, konforlu, ucuz toplu taşıma araçları toplum ve doğa yararına uygun olacak şekilde düzenlemeler yapılmasıdır. TMMOB İl Koordinasyonu olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne açık çağrımızdır: Emekçi halkın yararına olmayan su fiyatlarına yapılan zam ve ulaşım ücretlerine yapılan zamlar derhal geri çekilmelidir" ifadelerine yer verildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yol bakımı için doğa talanı Özel bölgeye RES yapılacak Marmaris Kent Konseyi: Marmaris’i Sinpaş’a yem etmeyeceğiz TR İnter Tekstil işçileri mücadeleyi kazandı Lezita fabrikasında işçiler greve çıktı