Trump'tan Merkel'e 'Zafer Günü' telefonu

ABD Başkanı Donald Trump, ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, 8 Mayıs "Avrupa'da Zafer Günü" nedeniyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi

ABD Başkanı Donald Trump, İkinci Dünya Savaşın'da, Hitler faşizminin yenilgiye uğratılmasının yıl dönümü olan 8 Mayıs nedeniyle Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü.

AA’nın aktardığına göre, görüşmeye ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, "İki lider, aynı zamanda, (yeni tip) koronavirüs (Covid-19) salgını yenme konusunda kaydedilen olumlu gelişmeleri, araştırma çabaları ile Alman ve Amerikan ekonomilerinin tekrar açılması konularını ele aldı" ifadesini kullandı.

Trump'ın Merkel'e Covid-19 salgınına karşı gösterdiği çabadan teşekkür ettiğini belirten Deere, iki liderin bölgesel konuları da konuştuğunu kaydetti.

8 Mayıs her yıl Hitler faşizminin yenilgiye uğratılmasının yıl dönümü olarak, "Avrupa'da Zafer Günü" (V-E Day) olarak kutlanıyor.

FAŞİZMİN YENİLGİSİNİN 75. YILI

8 Mayıs 2020, Hitler faşizminin yenilgiye uğratılmasının 75. yıldönümü. 2 Mayıs’ta savaş askeri açıdan bitmişti. Sovyet askerleri Reichtag’a kızıl bayrak çekti.

8 Mayıs 1945 tarihinde Kızıl Ordu'nun Berlin`deki yönetim merkezine girmesiyle, büyük acılar ve yıkımlara sebep olan ikinci paylaşım savaşı, faşist rejimin koşulsuz teslim oluşuyla sona erdi. 8 Mayıs gece yarısı Berlin’deki Karlhorst Askeri eğitim merkezinde Sovyetler Birliği ve Almanya arasında imzalanan anlaşmada faşizmin generalleri yenilgiyi koşulsuz olarak kabul ettiler. Böylece savaş resmi olarak da sona erdi.

1 Eylül 1939 tarihinde, bugün her biri birer dünya markası olan Almanya kapitalizminin tam desteğini alan, Nazi ordusunun Polonya`ya saldırması ve işgal etmesiyle 2. Dünya Savaşı başlamıştı. Kısa süre içinde faşist savaş ve işgal tüm Avrupa`ya yayıldı.

Savaşta, yalnızca Sovyet vatandaşı 27 milyon insan öldü. 6 milyon kadar Yahudi de toplama kamplarında katledildi. Binlerce şehir ve yerleşim yeri bombalanarak, yıkıldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Halifelik isteyenler sonucuna katlanır Sandıktan çıkan ‘değişim’ mesajı Batı’da savaş yorgunluğu: Biden-Scholz Planı DGB'den ücretlerde artış talebi Kanlı yasa ve Ruanda