Türkiye için üretilen F-35’leri ABD satın alacak

S-400 hava savunma sistemlerini satın alması nedeniyle F-35 programından çıkarılan Türkiye için üretilen uçaklar, ABD Hava Kuvvetleri envanterine kaydediliyor.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının ardından ABD Savunma Bakanlığı, bir yıl süren spekülasyonun ardından Türkiye için üretilen F-35’lerin akıbeti hakkında kararını verdi.

ABD Hava Kuvvetleri, Lockheed Martin’le yaptığı 862 milyon dolarlık bir anlaşmanın parçası olarak, Türkiye için üretilen sekiz F-35 savaş uçağını satın alacak.

Anlaşma ayrıca ABD için üretilen altı F-35A ve Türkiye için üretilen F-35’in ABD konfigürasyonuna uygun şekilde modifikasyonunu da içeriyor.

Türkiye, yüz adet F-35 savaş uçağı satın almayı planlıyordu. Ancak Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın aldığı için geçtiğimiz yıl F-35 programından çıkarılmıştı.

Türkiye’nin ilk F-35’i üretilmiş, pilot ve bakım görevlileri ABD’de uçağa dair eğitim alıyordu. Üretilen bu uçak, Türkiye’ye teslim edilmemişti.

Lockheed Martin, geçen günlerde F-35 programının internet sitesinde bulunan "Küresel Katılımcılar" listesinden Türkiye'yi çıkarmıştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Halifelik isteyenler sonucuna katlanır Fed faiz oranını 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu Hamas’ın, son ateşkes teklifine yarın yanıt vermesi bekleniyor ABD'deki Filistin eylemleri: California Üniversitesi öğrencileri gözaltına alınıyor Dünyada 1 Mayıs kutlamaları: İşçiler, yaşam ve barış için meydanları doldurdu