Varyantlar için merkezler kurulmalı

HABER MERKEZİ

Ülkede Covid-19 salgını nedeniyle her gün yaklaşık 200 yurttaş yaşamını yitirirken iktidar ve Sağlık Bakanlığı ise bu duruma seyirci. Salgın tablosu her geçen daha da vahim bir hâl alırken Afrika kıtasında ortaya çıkan Omicron adı verilen yeni Covid-19 varyantı birçok ülkede hızla yayılmaya başladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, BirGün’e yaptığı açıklama Sağlık Bakanlığı’nın varyantları tespit etmediğini vurgulayarak, “Omicron varyantı, Delta ve Beta varyantından çok daha hızlı yayılıyor. Omicron varyantı daha birinci haftasında pek çok ülkede görüldü. Bu varyant Türkiye’ye yoksa bile yakında ‘bizde de var diye’ açıklanacaktır. Varyantı etkileri araştırılmaya devam etse de gençler ve aşısızlar üzerinde etkili olduğu biliniyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın varyantların tespiti için özel bir çalışma yapmasını gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Bulut, “Varyantları tespit etmek için ülkenin yedi bölgesinde merkezler oluşturmalı ve bölge illerinden alınan testlerde varyant tespiti yapılmalı. Ayrıca, birçok üniversitede de bu yapılabilir. Birçok üniversitede bu cihazlar var. Örneğin her kentte Covid-19’a yakalanan 100’er yurttaştan örnek alınsa o bölgede hangi varyantın baskın olduğu belli olur. İngiltere de bunu yapıyor. Türkiye’de de bunun için cihazlar ve altyapı var. Bu alanda çalışabilecek uzmanlar da var. Ancak, salgını kötü yöneten Sağlık Bakanlığı bunu da yapıyor” diye konuştu.

BİRÇOK ÜNİVERSİTEDE LABORATUVAR VAR

İzmir tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ise ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Belçika, İngiltere, Almanya, İsrail ve Hong Kong'da Omicron varyantına rastlandığını belirterek, "Bakanımızın açıkladığına göre ülkemizde henüz bu varyanta rastlanmadı. Ancak bunu net bir şekilde söyleyebilmek için çok daha fazla genomik test ve sekans analizinin yapılması lazım. Bunları yaparsanız varyantın olup olmadığını bilebilirsiniz. Bu testler şu an sadece Ankara'da Hıfzıssıhha Genel Müdürlüğü laboratuvarında yapılıyor. Oysa ülkemizde bu genomik testleri yapabilecek kapasiteye sahip 20'ye yakın laboratuvar var. Örneğin İzmir'de Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi bu testleri yapabilir. İngiltere'de bu testler çok yaygın yapıldığı için varyantlar erken saptanabiliyor. Ülkemizde çok fazla yapılmadığını biliyoruz. Bunların sonuçları da kamuoyuyla paylaşılmadığı için sonuçlarla ilgili bilgi sahibi değiliz" dedi.

OMICRON, DELTA’DAN ÇOK DAHA FAZLA BULAŞICI

Çamlı, verilerin gerçekçi ve şeffaf bir şekilde paylaşılmadığını da belirterek şöyle konuştu: " Bu varyantın Delta varyantından çok daha bulaşıcı olduğu biliniyor. Hızlı yayılabileceği görüşleri var. Güney Afrika'da Kasım ayında 100'lü olan vaka sayıları 3 binli sayılara çıkmış durumda. İngiltere, Almanya, Belçika ve İsrail'de görülen vakalar var. Bunlar yayılımın başladığını bize söylüyor. Vaka sayılarındaki artış sürpriz olmayacaktır."Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da salgın devam ettikçe varyantların ortaya çıkabileceğini söyledi. DHA’ya konuşan İlhan, "Yeni varyantın farkı şu; virüsün şeklinde gördüğümüz gibi dışındaki vantuz yapılarında değişiklik meydana getiriyor ve çok fazla bir değişiklik. Değişiklik de virüsün yapışmasını artırıyor, böylece de daha kolay şekilde vücuda girebiliyor, bu da riski arttırıyor. Bu da hızlı bulaşmayı sağlıyor. Hızlı bulaşmadan dolayı da endişe ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Selahattin Demirtaş: Bana ceza verildi diye ‘Benden sonrası tufan’ demem 'Ayhan Bora Kaplan' krizinin ardından Ankara Emniyeti’ne yeni atama Diyanet’in öğle yemeği listesi ortaya çıktı Tasarruf bahane kuzu kapama şahane Gültan Kışanak Diyarbakır'da: Arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşuncaya kadar biz de özgür değiliz