Yaylaköy halkı köyünü terk etmeye zorlanamaz

Karaburun Kent Konseyi ve Karaburun Yurttaş Davacılar grubu, Yaylaköy halkının köyünü, evlerini, yaşam alanlarını ve atalarının mezarlarını terk etmeye zorlanamayacağını belirterek, Yaylaköy için edilen afet bölgesi ilanı kararının kaldırılmasını istediler

AYCAN KARADAĞ

Karaburun Kent Konseyi ve Karaburun Yurttaş Davacılar grubu, Yaylaköy halkının köyünü, evlerini, yaşam alanlarını ve atalarının mezarlarını terk etmeye zorlanamayacağını belirterek, Yaylaköy için edilen afet bölgesi ilanı kararının kaldırılmasını istediler.

İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı Yaylaköy Mahallesi'nde 50 türbin ile faaliyetin sürdürüldüğü RES şirketince aynı bölgeye 37 türbin daha dikilmesi için talepte bulunuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Cumhurbaşkanlığı kararıyla özel çevre koruma bölgesi (ÖÇKB) ilan edilen Karaburun'un geniş bölgesinde RES'leri bulunan Lodos Elektrik Üretim Anonim Şirketi için 'ÇED olumlu' kararı verildi. Bunun üzerine İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Daha önce de aynı şirkete verilen 'ÇED olumlu' kararlarına karşı açılan davalar sonucunda iptal edilen proje, bir kez daha mahkemeden döndü. Karaburun Kent Konseyi ile Karaburun Yurttaş Davacıları grubu tarafından açılan davada, mahkemece 'ÇED olumlu' kararı iptal edildi.

Yaşanan gelişmelerin ardından Karaburun Kent Konseyi ile Karaburun Yurttaş Davacıları grubu, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek tepkilerine dile getirdiler. Basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Kani Beko ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı.

Karaburun Kent Konseyi Sekreteri Çiğdem Akçura, “Biz Karaburun’da yaşayan yurttaşlar olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, doğaya karşı hoyratça tahrip edici davranışlarda bulunanları cesaretlendirici etki yapacak ÇED sürecinin sonlandırılmasını ve Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi Yönetim planının hazırlanması sürecini başlatarak, doğal değerlerin tahribatını önlemek üzere gerekli rezerv alanları, hassas alanlar ve yarı hassas alanların saptanması sonuçlanıncaya kadar, Yarımadada hiçbir yatırıma izin vermemesini istiyoruz” dedi.

Akçura, “Bu yapılmadığı takdirde, Karaburun Yarımadası ve Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinde, korunmaya değer ve tahrip edilmemiş bir şey kalmayacağı kuşkusunu kuvvetle duyuyoruz. Yaylaköy halkı, yüzyıllardır yaşadığı köyünü, evlerini, yaşam alanlarını ve atalarının mezarlarını, hiçbir bilimsel geçerliği olmayan kararlarla terk etmeye zorlanamaz. Yaylaköy’de hatalı afet bölgesi ilanı kararı kaldırın” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yol bakımı için doğa talanı Özel bölgeye RES yapılacak TR İnter Tekstil işçileri mücadeleyi kazandı Lezita fabrikasında işçiler greve çıktı Datça’daki yasak Meclis gündemine taşındı