Yeşil ışık yanmadı

NATO gündemiyle toplanan kabineden de İsveç’e yeşil ışık yanmazken pazarlıklar devam ediyor. Erdoğan, somut adım görmek istediklerini ifade ederken Stockholm’dan müzakereler biraz zaman alır yanıtı geldi.

Politika Servisi

Ankara ile NATO arasındaki İsveç krizi aşılamazken iç ve dış gelişmelerin masaya yatırıldığı Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nden de İskandinav ülkelerinin üyelik başvurusuna yeşil ışık yanmadı. Kabine sonrası açıklamalarda bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, itiraz noktalarının devam ettiğini, her iki ülkenin üyeliklerine sıcak bakmadıklarını tekrarladı.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın sonra erdirilmesi için yürütülen diplomatik çabalar, Doğu Akdeniz’deki son durum, Libya ve Afganistan’daki gelişmelerin de ele alındığı Beştepe’deki toplantının ardından konuşan Erdoğan, NATO üyesi ülkelerin örgütlere verdiği desteği kesmeleri konusunda ısrarlı olduklarını belirtti.

SOMUT ADIM GEREK

Erdoğan, kabine öncesinde Gölcük’teki denizaltı töreninde de, “NATO’da ve üyesi olduğumuz diğer uluslararası kuruluşlarda oyladığımızı hayati rol apaçık ortadayken kimi müttefiklerimiz hala yaptırımların kaldırılmasını konuşuyor, özellikle İsveç’in bize karşı yaptırım uygulaması hiçbir şekilde bir kenara koyamayız. Bunların makul bir izahı yok. İpe un serme politikasından vazgeçilmeli, terörle mücadelede destek ve yaptırımlar olmak üzere Türkiye’nin haklı beklentileri karşılanmalı. Milli güvenliğimize dair hususlarda ucu açık diplomatik ifadelerden ziyade somut adımlar görmek istiyoruz " ifadelerini kullandı.

550 bin yoklama kaçağına bedelli imkanı sunduklarını da kaydeden Erdoğan şöyle konuştu: "31 Mayısta sona eren açık cezaevlerindeki hükümlülerin Covid-19 izinlerini, 31 Temmuz 2023’e kadar uzatıyoruz. Kapsamlı bir 100’üncü yıl kutlama programı oluşturduk. Türkiye aleyhinde konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis artık benim için yok, bundan sonra kendisiyle görüşmeyeceğim" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan paylaşımda da Türkiye’nin İsveç’ten NATO’nun kolektif güvenlik prensibi çerçevesinde somut garantiler beklediği kaydedildi.

BİRAZ SÜRE ALIR

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ise ülkesinin NATO üyeliği hakkında Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini ve müzakerelerin biraz süre alacağını belirtti. İsveç resmi haber ajansı TT’ye açıklamalarda bulunan Andersson, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliği konusundaki yaklaşımını değerlendirdi. Türkiye ile diyaloğu sürdürdüklerini dile getiren Andersson, "Bu hafta sonu Erdoğan ile güzel ve olumlu bir görüşme yaptım. Yakın gelecekte İsveç ve Finlandiya Türkiye ile ikili ve üçlü görüşmelere devam edecek fakat müzakereler biraz süre alacak" ifadelerini kullandı. Türkiye ile yapılacak müzakereleri sabırsızlıkla beklediğini kaydeden Andersson, PKK’yi “terör listesi”ne alan ilk ülkelerden biri olduklarını sözlerine ekledi.

NATO’ya katılım sürecini başlatan İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerine olumsuz yaklaşan Erdoğan, Türkiye’ye heyet gönderme kararına da hayır demişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kılıçdaroğlu "Sarayla müzakere edilmez" sözlerine açıklık getirdi: Neden böyle bir açıklama yaptı? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a 'Audi A6' marka yeni makam aracı alındı MHP hedef aldı, Erdoğan başköşeye koydu: Abdulkadir Selvi yine Gezi’yi hatırlattı İYİ Parti kurultayında Erdoğan endişesi: Oktay Vural, ‘Cumhur İttifakı’nın temsilcisi’ mi? AKP, 50 bin nüfuslu Şile Belediyesi’ni batırmış!