Yoksul sayısı 2 milyon arttı mı?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 3 ay önce açıkladığı, primi devlet tarafından karşılanan kişi sayısı birbirinden farklı. Arada 2 milyonluk farkın olduğunu belirten hekimler “Hangisi doğru? Yoksul vatandaşların sayısı son 3 ayda 2 milyon kişi arttı mı?” diye sordu.

Sibel BAHÇETEPE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistiklerinde, primi devlet tarafından karşılanan kişi sayısının Ekim 2022’de 6 milyon olduğu görülürken, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada bu sayının 8 milyonu aşkın olduğunu söyledi. Bakanlık ve Erdoğan'ın açıklamaları arasındaki farkın nedenini sorgulayan hekimler Ergün Demir ve Güray Kılıç “Yoksul vatandaşların sayısını son 3 ayda 2 milyon kişi arttı mı? Fark nereden kaynaklanmakta? Yardımlar gerçekten ihtiyaç sahiplerine mi yapıldı? Yoksa bu yapılan da seçim hazırlığı mı?” görüşünü dile getirdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ihtiyaç sahibi 8 milyon 897 bin kişinin sağlık sigortası için 3,2 milyar TL ödemede bulunduklarını söyledi. Oysa Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi devlet tarafından karşılanan kişi sayısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2022/ Ekim aylık istatistik bülteninde 6 milyon 939 bin kişi olarak görülüyordu..

SEÇİM ÖNCESİ LÜTUF

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, bakanlığın açıkladığı GSS primi devlet tarafından ödenen kişi sayısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı sayı arasında 1 milyon 958 bin kişi farkı bulunduğuna dikkat çekerek “Ayrıca sosyal güvenliği bulunmayanların sağlık sigortası için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mali raporlar bütçe giderlerinin fonksiyonel sınıflandırma tablosunda ödeme miktarı 3.2 milyar TL değil, 23.3 milyar TL olarak görülmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Demir ve Kılıç, özetle şunları söyledi: “Açıklanan GSS primi devlet tarafından karşılandığı belirtilen kişi sayısı ile resmi istatistik verilerindeki 2 milyon kişi farkı nereden kaynaklanmaktadır? Hangisi doğru: Bakanlık verileri mi yoksa AKP Genel Başkanı’nın açıklaması mı? Sosyal yardım kapsamında yapılan yardım sayılarında manipülasyon mu var? Yardımlar gerçekten ihtiyaç sahiplerine mi yapıldı, yoksa mükerrer mi söz konusu? Yoksa seçim dönemlerinde vatandaşın siyasal tercihini belirlemek için âdeta bir tür ‘siyasi rüşvet’ olarak ayni / nakdi yardım yapılacak haneler mi bu aradaki fark? Yoksulluk, işsizlik ve ekonomik belirsizlikle beraber temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken “fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda” bulunan vatandaşların sayısı giderek artmaktadır. Milyonlarca hane elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemez, ocağında aş kaynamaz durumda olup gıda ihtiyaçlarını akşam pazarda çıkma gıda veya tane ile karşılamaya çalışmaktadır. AKP iktidarı, sosyal yardımları sosyal bir hak olarak değil, seçim desteği karşılığında vatandaşlara yapılan birer lütuf ve korku unsuru olarak sunmaktadır. Bilinmelidir ki sosyal yardımlar bir lütuf değil devletin karşılaması gereken yasal bir haktır. "

***

GELİR TESTİNE GİRİLİR

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, genel sağlık sigortası primini (Aylık 300,24 TL) ödeyecek gücü olmayan yurttaşlar ikametlerinin bulunduğu yerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yaparak gelir testine girer. Gelir testi sonucunda aile içinde kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise bu vatandaşların GSS primleri genel bütçeden/devlet tarafından karşılanır. GSS prim ödeme gücü olmayan yurttaşların kamu sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için GSS primi sosyal yardım programları bazında sağlık yardımları kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi üzerinden SGK’ya ödenir.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Özgür Özel'den 'Erdoğan görüşmesi' hakkında açıklama Bahçeli, Mehmet Şimşek'e sahip çıktı: Ferdi Tayfur'lu paylaşım hakkında açıklama Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Cem Küçük köşeyi döndü İmamoğlu, Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak yanıt verdi: Sözde vicdani çıkışlarına itibar etmiyoruz