Yurttaşın seyahat özgürlüğü kalmadı

Kurban Bayramı öncesi otobüs bileti ücretlerinin artması, yurttaşların seyahat etmesini zorlaştırdı. Ailesinin yanına gitmek isteyen öğrenciler ve çalışan yurttaşlar, alternatif yollar aramaya başladı.

Gonca Yıldız

Akaryakıt zamlarından sonra şehirlerarası yolculuk yapmanın maliyeti arttı. Kurban Bayramı’nı memleketinde geçirmek veya tatile gitmek isteyen yurttaşlar artan otobüs fiyatları yüzünden zor durumda kalıyorlar. Artan fiyatlardan sonra yurttaşların alternatifleri arasında ise otostop çekmek, araba uygulamaları kullanmak ve tırlarla yolculuk yapmak var.

İzmir’de okuyan ve bayramda Diyarbakır’daki ailesinin yanına döneceğini söyleyen bir öğrenci gidiş, dönüş otobüs biletine bin 300 TL verecek durumu olmadığı için babasının tır ayarladığını ve memleketine öyle döneceğini belirtti. Öğrenci, “Memleketimden uzak bir şehirde okuyorum ve evime dönmek için ulaşıma ciddi miktarda bütçe ayırmam gerekiyor. Uçağa binsem en az bin TL tutarken otobüse 650 TL verip gün boyu yol gitmem gerekiyor. Memlekete gidiş dönüş otobüs bileti aldığım burs miktarından daha fazla. Sürekli bilet sistemlerini kontrol ediyorum ucuza bilet bulabilir miyim diye. Özellikle şimdi bayrama az kaldığı için fiyatlar daha da arttı. Evime gitmek için farklı yollar bulmaya çalışıyorum. Araba yolculuğu uygulamaları var oralara ilan verdim ama bir şey çıkmadı. En son babamın arkadaşı devreye girdi ve bir tır ayarladık. O kadar uzun yolu rahatsız bir şekilde gitmek istemesem de başka çarem yok, bunu bulduğuma seviniyorum” dedi.

Ankara’dan bayram için memleketi Gaziantep’e dönecek olan bir yurttaş ise ‘’Eylülde Gaziantep’ten Ankara’ya geldiğimde otobüs bileti 80 TL idi. Zamlardan sonra aynı yol şu anda 350-400 TL oldu. Şu an Ankara’dan Gaziantep’e en ucuz şekilde nasıl giderim onu düşünüyorum. Eğer birkaç arkadaşımla dönecek olursam otostopla gitmeyi planlıyoruz. Onun dışında Gaziantep’e giden tırlara bile binme düşüncem var” diye konuştu.

İzmir’de çalışan ve Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan ailesinin yanına dönecek olan başka bir yurttaş ise, “İnsanlar bir yerden başka biryere seyahat ederken bu kadar hesap yapmamalı” dedi ve ekledi: “Ekim ayında İzmir’e ilk geldiğimde otobüs biletleri 110 TL idi. Fiyatlar her ay zamlanarak devam etti ve şu an 260 TL oldu. Ülkedeki benzin fiyatlarına orantılı olarak ulaşımda da fiyatlar artıyor. Benzin fiyatı yükselmediği halde bayram öncesi zam yapıldı. Otobüs yerine başka alternatifler bulmaya çalışıyorum. Bazı erkek arkadaşlarım fiyatlar yüzünden otostopla memleketlerine gitmeye çalışıyorlar.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Çanakkale kül soluyacak Gülten belgeseli izleyiciyle buluşuyor İzmir’in 1 Mayıs tarihi TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı Mardinlilerin midye dolma serüveni