15 ilçede daha sayım!

İstanbul İl Seçim Kurulu, yerel seçimler sonrası bazı ilçe seçim kurulları tarafından alınan, Büyükşehir Belediyesi için kullanılan oylardan geçersiz olanların yeniden sayılmasını reddeden kararı kaldırdı. Böylece 15 ilçede daha geçersiz oylar yeniden sayılacak. Bu ilçeler; Küçükçekmece, Pendik, Bahçelievler, Üsküdar, Sultangazi, Kağıthane, Avcılar, Sancaktepe, Güngören, Şişli, Arnavutköy, Beylikdüzü, Beşiktaş, Kadıköy ve Beyoğlu. Alınan yeni karar gereğince, […]

İstanbul İl Seçim Kurulu, yerel seçimler sonrası bazı ilçe seçim kurulları tarafından alınan, Büyükşehir Belediyesi için kullanılan oylardan geçersiz olanların yeniden sayılmasını reddeden kararı kaldırdı.

Böylece 15 ilçede daha geçersiz oylar yeniden sayılacak.

Bu ilçeler; Küçükçekmece, Pendik, Bahçelievler, Üsküdar, Sultangazi, Kağıthane, Avcılar, Sancaktepe, Güngören, Şişli, Arnavutköy, Beylikdüzü, Beşiktaş, Kadıköy ve Beyoğlu.

Alınan yeni karar gereğince, eğer bir torbada hem geçerli hem geçersiz oy varsa, o torbadaki bütün oylar sayılacak.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul İl Seçim Kurulu geçersiz oyların yeniden sayımına karar verdi. 15 ilçede tekrar sayım olacak” dedi. Emre, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Sayılan 24 ilçede büyük bir değişim olmadı. Yaklaşık 20 bin öndeyiz. Kimse merak etmesin sandıklara sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.

Emre, “Yeniden sayımına karar verilen 15 ilçede oy torbalarından gözümüzü hiç ayırmadık. Sayım bitene kadar da ayırmayacağız. Daha önce sayılan bazı ilçelerde AKP’nin oyu artarken bazılarında ise CHP’nin oyu arttı” ifadelerini kullandı.
Daha önce alınan kararlar 24 ilçeyi kapsıyordu. Bu ilçelerden bazılarında sadece geçersiz oylar yeniden sayılırken bazılarında ise itiraz edilen sandıklardaki tüm oyların yeniden sayılması kararı alınmıştı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre 24 ilçeden 11’inde sayım dün akşam itibariyle sona erdi.

SONUÇ DEĞİŞMEZ

ÖZGÜR KARABAT(CHP MİLLETVEKİLİ): Şu anda geçersiz oyların çok olduğu ilçelerde büyük oranda sayım bitti. Oralardan gelen bilgiler farkın kapanmasının mümkün olmadığıdır. Ümraniye’de ve Esenyurt’da 100’ün altında kaldı. 18 ile 20 bin bandının içerisinde bir noktada seçiim sonuçlanır. Dört ilçede tüm oylar sayılıyor. Burada gördüğümüz geçerli oylarda bir sorun yok. Geçersixz oylarda da çok küçük rakamlar ortaya çıkar. Ama AKP işi uzatmak için sürekli yeni saym yöntemine başvuruyor. İki gündür devam eden sayımlardan çıkan sonuç rarkın Binali Yıldırım lehine 850 oy kapanması şeklindedir. Koparılan tüm gürültü sonrası yaşanan durum budur.

***

Süreç 13 Nisan’da sona erecek

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan itiraz süreci 13 Nisan’a kadar sürecek. İtirazlara ilişkin İlçe Seçim Kurulları ile İl Seçim Kurulları’nın vereceği kararlar için en son YSK’ye başvurulacak.

Süreç nasıl işliyor?

• İlçe seçim kuruluna itiraz: Siyasi partiler ilk olarak ilçe seçim kurullarına itirazlarını yaptı. İlçe seçim kurulları itirazlar için süre salı günü 15.00’te doldu.

İlçede iki gün içinde karar: İlçe seçim kurulları yapılan itirazları 3-4 Nisan tarihlerinde (dün) karara bağladı. Bu kararlara karşı siyasi partiler itirazlarını 5 Nisan’a kadar il seçim kurullarına yapacak.

İl seçim kurulları itirazı: İkinci değerlendirme mercii olan il seçim kurulları da itirazları yine iki gün içerisinde yani 6-7 Nisan tarihlerinde sonuçlandıracak.

En kritik aşama YSK’de: İtirazda üçüncü ve önemli aşama ise Yüksek Seçim Kurulu aşaması olacak. İl seçim kurullarının kararlarına 3 gün içinde yani 8-9-10 Nisan tarihleri arasında YSK’ye itiraz edilebilecek. YSK bu itirazları yine üç gün içerisinde yani 11-12-13 Nisan tarihleri arasında karar altına alacak.

Mazbatalar ne zaman?: Bu 12 günlük sürecin ardından İstanbul başta olmak üzere tartışmalı yerlerde durum büyük oranda netleşmiş olacak. Ancak yeni seçilen belediye başkanları il ve ilçe seçim kurullarının sakınca bulmaması halinde bu sürenin sonunu beklemeden mazbatalarını alabilecek. YSK’nin kesin seçim sonuçlarını ise yaklaşık 1 ay gibi bir sürenin sonunda ilan etmesi bekleniyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
‘Dindar nesil’ projesi neden gençler üzerinde etkili olamadı? “Hezimet”ten sonra gelen “selamet”: Sonuç ikinci bahar İmamoğlu CB, Konya CHP Köftecilerin gazabı RAF kurucularından Ulrike Meinhof’un 44. ölüm yıldönümü | Ulrike: Vicdanlı ama öfkeli