BirGün Pazar 1 Mayıs’ta gazetenizle birlikte!

BirGün Pazar eki tam kapanma süresince pazar günleri değil cumartesi günleri dopdolu içerikleriyle bayinizde olacak.

*Bu hafta BirGün Pazar ‘1 Mayıs sürecinde emek ve yoksulluk’ dosyası için Araştırmacı-yazar Zafer Aydın 1 Mayıs’ın tarihsel süreçlerini ve kırılma noktalarını ele aldığı ‘Yeniden kurma vaadi olarak 1 Mayıs’ yazısını kaleme aldı.

*Çalışma Hukukçusu Murat Özveri, ‘Türkiye’de milyarderlerin varlığını yüzde 39 artıran salgın ve Âşık Serdari’ yazısıyla ülkedeki emekçilerin yoksullaştırılmasını ve pandemiyi fırsata çeviren milyarderleri anlattı.

*Akademisyen Serdal Bahçe, iktidarın ‘desteksiz tam kapanma’ kararını ve pandemi krizinin faturasının halka kesilmesini ‘Sınıfsal bağışıklığın testi olarak kapanma’ yazısıyla ele aldı.

*Müzik Yazarı Murat Meriç, 1 Mayıs ve Türkiye müziğinin ilişkilerini inceledi, 1 Mayıs Marşı’nın ve 1 Mayıs’la ilişkilendirilen pek çok şarkı-türkünün tarihine ‘Yepyeni bir güneş doğar…’ yazısıyla değindi.

*Özde Çelikbilek dünyadaki önemli üç 1 Mayıs’ı anlattı. ‘Zaferin ilk perdesi 1 Mayıs’ yazısıyla İngiltere, Küba ve Vietnam 1 Mayıslarını ele aldı.

*Akademisyen Serkan Öngel, ‘Kriz, sınıfsal ayrışma ve kent’ yazısıyla büyüyen kentler, mega projeler ve yoksullaşan kent nüfusunu anlattı ve mutenalaşmayla sınıfsal ayrışmanın belirginleşmesini değerlendirdi.

*Sol Genç 1 Mayıs sürecinde gençliği ve güncel tartışmaları ‘1 Mayıs: Yarın’a Selam’ yazısıyla değerlendirdi.

*Yazar Serhat Halis, tam kapanma süreciyle hukuksuz bir biçimde dayatılan içki satış yasaklarını ve iktidarın içkiye açtığı savaşı ‘İçki politiktir’ yazısıyla değerlendirdi.

*Psikolog Nesli Zağlı, direnişi, direnmenin önemini ve neye direnmek sorularını işlediği ‘İnsan nasıl direnir?’ yazısını kaleme aldı.

*Güray Öz, belki de çağımızın en temel konularından birisi olan post-truth ve bu konuya dair tartışmalar üzerine ‘Algıcılarla gerçekçilerin savaşı’ yazısını yazdı.

*Akademisyen Emine Uçar İlbuğa, Oscar ödüllü Sound of Metal filmini ‘Dış dünya ile sessel bağın kopması ve iç sesin duyulma sürecine uzanan zorlu bir yolculuk: Metalin Sesi’ yazısıyla anlattı.

*Japonya’da yaşayan Müzisyen Selen Gülün müzik yolculuğunu, Japonya’da müzisyen olmayı ve müziği ‘Japonya, ben ve müzik’ yazısıyla ele aldı.

*Müzik Yazarı Yavuz Hakan Tok, ‘Dijital çağın müzikte yarattığı erozyon’ yazısıyla bir tüketim kültürü halini alan müzik üretimini, tık ve dinlenme savaşlarını ele aldı.

*Haydar Ergülen ‘Pes Paye’ yazısıyla muz cumhuriyetinden, apronda deve kesmeye pek çok konuya değinerek ‘pes bu kadar paye merakına’ diyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Şeriatçılar neden şimdi sahnede? Şimşek, ekonomi ve gerçek “Gurbeti ben mi yarattım?” Şişli Meydanı’nda üç kız Türkiye nasıl mafya üssü oldu?