Dünya Şiir Hareketi’nin barış çağrısı

ATAOL BEHRAMOĞLU

Dünya Şiir Hareketi (World Poetry Movement/WPM) 4-8 Temmuz 2011’de Medellin(Kolombia) Uluslarararası Şiir Festivali sırasında çeşitli ülkelerden aralarında benim de bulunduğum 37 şair tarafından gerçekleştirilen bir oluşumun adıdır.

Ayrılanlar ve yeni katılımlar nedeniyle üye sayısı ve katılımcıları arada bir değişen yaklaşık on kişilik eş güdüm kurulunun da kuruluşundan beri üyelerinden biriyim.

Hareketin fiilen yönetim yeri Medillin’de yaşayan ve fiilen başkanı, dünyanın kuşkusuz en büyük şiir festivallerinden Medellin Şiiir Festivali ile Prometheus adlı şiir dergisinin kurucusu ve yöneticisi Kolombiyalı şair Fernando Rendon’un çağrısıyla eşgüdüm kurulu olarak ayda en az bir kez internette buluşuyor, ortak dil İngilizceyle dünyamızda yaşanmakta olanlar üzerine ve şairin ve şiirin bu olaylar karşısındaki konumunun ne olabileceği, ne olması gerektiği konusunda görüşlerimizi paylaşıyoruz.

İçinde bulunduğumuz yılın Mart ayında bütün dünya şairlerine çağrımız Dünya Şiir Günü’nde sığınmacılar için şiir okumaları düzenlenmesiydi.

Gerçekleşen etkinlikler arasında İstanbul, Ankara ve İzmir etkinliklerimiz de yer almıştı. WPM internet sitesinde(wpm2011.org), “global actions” başlıklı bölümde, bizim etkinliklerimizle de ilgili bilgiler ve belgeler yer almaktadır.

Şimdiki çağrımız ise “Ekim 2016’da Savaşa Karşı Barış İçin Dünya Şiir Etkinliği” başlığını taşıyor.

Buna göre, ulaşabildiğimiz bütün ülkelerde 2016 Ekiminde barış için savaş karşıtı şiir etkinlikleri düzenlenecek.

Bütünü WPM sitesinde görülebilecek çağrının girişinde şöyle denilmekte:

“Dünyanın ekonomik, siyasal, sosyal ve çevresel durumunun ciddiyeti karşısında;açgözlü ve karanlıkçı düşünce insanlık tarihi boyunca uygarlığın yaratmış olduğu yaşam, kültür ve güzelliği barbarlık ve yok oluşa sürüklerken; Dünya Şiir Hareketi dünyanın bütün şairlerini, yazarlarını, sanatçılarını ve iyi niyet sahibi bütün dünya yurttaşlarını, nükleer savaşa karşı, barış için, Dünya Şiir Etkinliğine ÇAĞIRIYOR”

Ülkemizde Türkiye Yazarlar Sendikası öncülüğünde İstanbul, İzmir(anakent ve Güzelbahçe) ve Ankara’da 20 ve 22 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan SAVAŞA KARŞI BARIŞ İÇİN DÜNYA ŞİİR etkinliklerinin yanı sıra, ülkemizin her yöresinden şairler, yazarlar, sanatçılar, bütün savaş karşıtları, savaşa karşı barış için şiirle, şarkılarla, barışçıl sanatsal etkinliklerle seslerini yükseltmelidir…

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Şimşek’in Programı: İşsizlik, borçluluk, daha fazla yoksulluk Şişli Meydanı’nda üç kız “Gurbeti ben mi yarattım?” Şimşek, ekonomi ve gerçek Dizi önerileri