Haydi sandığa sahip çık!

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turu referanduma dönüştü. En önemli konu sandık güvenliği. Siyasi partiler, odalar, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar sandıkları korumak için yoğun çalışma yürüttü.

Aycan KARADAĞ

Türkiye’de pazar günü Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri gerçekleşecek. Bu seçim adeta referanduma dönmüş durumda. En kritik bölgelerin başında gelen Ege Bölgesi’nde ise seçim sonuçları ayrı öneme sahip. İlk turda Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu birçok ilde birinci çıkarken, geride olduğu illerde oylarını artırdı.

Kılıçdaroğlu; İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Çanakkale ve Balıkesir illerinde birinci oldu. Manisa ve Uşak’ta ise Kılıçdaroğlu birinci olmayı kıl payı kaçırdı. Afyonkarahisar ve Kütahya’da ise Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. İkinci turda Kemal Kılıçdaroğlu’nun oyunun bölgede daha da artması bekleniyor.

Seçim sürecinde en çok tartışılan konuların başında ise seçim güvenliği geliyor. Ege Bölgesi’nde seçmenin her ilde ortalama yüzde 90 civarında sandığa gittiği görüldü. İlk turda bölgede 771 bin 151 kişi sandığa gitmezken, 191 bin 281 oy ise geçersiz sayıldı. Bu seçimde ise sandığa katılımın yüzde 95’i geçmesi bekleniyor. Sandık güvenliği için ise siyasi partiler, odalar, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar yoğun çalışma yürüttü.

İkinci tur için Oy ve Ötesi Derneği çalışmalarını tamamladı. Dernek sorumlularından Ozan Evcimen, “28 Mayıs seçimleri için 210 bin başvuru aldık. İlk seçime göre neredeyse üç katı bir artış var. Büyükşehirlerde alımı kapattık. İzmir’de ise 18 bin başvuru aldık. Bergama, Kiraz, Ödemiş ve Tire’de gönüllü açığımız oldu. Bu açığımızı yoğun katılım yaşanan ilçelerdeki gönüllü arkadaşlarımızı kaydırarak kapatacağız” dedi.

Evcimen şunları dile getirdi: “Derneğimiz 2014 yılından bu güne denetlenebilir ve şeffaf yapısıyla 9 seçimdir sizler gibi anayasal haklarını kullanmak, sandıklara sahip çıkmak isteyen vatandaşları eğiterek koordine etmektedir. Seçim günü faaliyetlerimizde yasal dayanağımızı 298 sayılı kanun ve 135 sayılı genelgeden almaktayız. Yasal çerçevede tanımlandığı şekliyle sandık başında bulunabilmek, müşahitlik görevi üstlenebilmek için ihtiyacınız olan siyasi parti temsiliyeti derneğimiz tarafından ‘her siyasi partiyle’ iletişim kurularak organize edilmektedir. Seçim günü sahip olacağınız parti müşahit kartları vasıtasıyla, bir parti müşahidi sıfatıyla anayasal hakkınızı kullanabilir, oy verme ve sayım döküm sürecine eşlik edebilirsiniz.”

SOL PARTİ’DEN ‘BURASI BİZDE’ ÇAĞRISI

Öte yandan süreçte SOL Parti, sandıklara sahip çıkmak için ‘burası bizde’ çağrısı yaptı. Bu çağrıyla SOL Parti, ülke genelinde hangi ilde hangi okullarda görev alabileceğini açıkladı. SOL Parti özellikle de ilk turda boşlukların ortaya çıktığı, müşahit sorununun yaşanacağı mahalle ve köyleri hedefledi. İzmir’de 500 bin, Muğla’da 55 bin 685, Denizli’de 10 bin 869,Uşak’ta 73 bin 915 oya sahip çıkacağını duyurdu.

SOL Parti İzmir İl Başkanı Kadir Bülbül, “28 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimde SOL parti olarak üzerimize düşen sorumlulukla davranıp 21 yıllık bu kötülük iktidarına son vermek için Kemal Kılıçdaroğlu’na oy çağrımızı tekrarlıyoruz. Her gün yoksullaşan emekçilerle, gelecekleri ellerinden alınmış gençlerle, yaşamları tehlikeye düşmüş kadınlarla ve bütün muhalefet güçleriyle birleşerek başarabileceğimize ve kazanabileceğimize inanıyoruz. SOL Parti olarak bütün yurtta olduğu gibi İzmir'de de sandıklara sahip çıkmak için bir çağrımız var. Bu çağrı bu gerici faşist tek adam rejiminden kurtulmak isteyen herkese yapılmış bir çağrıdır. SOL Parti İzmir İl Örgütü olarak üyelerimizi sandıklarda müşahit ve sandık görevlisi olarak bulunduracağız. Sandıklara sahip çıkmak bugün için hepimizin sorumluluğu olacak. Mücadele edeceğiz, birleşeceğiz ve kazanacağız” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yol bakımı için doğa talanı İzmir’de, 1 Mayıs’ta toplu ulaşım yüzde 50 indirimli Karaburun’da yaşanan eğitim sorunları konuşuldu İzmir’in 1 Mayıs tarihi Özel bölgeye RES yapılacak