100 aileden sadece 27’si organ bağışlıyor

2018 yılında beyin ölümü gerçekleşen 2 bin kişinin ailesinden sadece 598’i ölen yakınlarının organlarını bağışladı. Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Kahveci: Ölen kişilerin aileleri ile yapılan görüşmelerde her 100 aileden ancak 27’si organları bağışlıyor

Türkiye’de yaklaşık 30 bin hasta organ nakli bekliyor. Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp Kahveci, organ bağışının düşük olduğunu söyleyerek “Ölen kişilerin aileleri ile yapılan görüşmelerde her 100 aileden ancak 27’si organları bağışlıyor. Avrupa Birliği’nde bu rakam yüzde 60’a yakın” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede 28 bin 272 hasta organ nakli bekliyor. Listenin başında böbrek hastaları var. Onu karaciğer ve kalp hastaları izliyor. Organ nakillerinin yüzde 78’i canlı vericiden, yüzde 22’si ise kadavradan yapılıyor. Kahveci, ülkede ilk başarılı organ naklinin 1975 yılında canlı vericiden böbrek nakliyle başladığını söyledi. Organ ve doku naklinin başarılı bir şekilde yapıldığını, organ bağış oranının ise düşük olduğunu kaydeden Kahveci, toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

En fazla böbrek nakli yapılıyor

Kahveci, İspanya’da organ bağışı oranının yüzde 90’larda olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “2018 yılı verilerine bakacak olursak Türkiye’deki yoğun bakım ünitelerinde 2 bin 200’den fazla beyin ölümü tespiti yapıldı. Organ nakli koordinatörü arkadaşlarımız beyin ölümü gerçekleşen kişilerin aileleri ile birebir görüşme yaparak organ bağışı için izin istedi. 598 aile ölen yakınlarının organlarını başka hastaların kullanmasına izin verdi. Bu 598 vakanın organları ve canlı nakillerle 5 bin 500’den fazla organ nakli gerçekleştirilmiş oldu. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de organ yetmezliğinde kronik böbrek yetmezliği en fazla organa ihtiyaç olan grup. En fazla nakli yapılan organ böbrek. 5 bin 500’den 3 bin 500’ü böbrek nakli işlemi.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” Prof. Şenyiğit'ten toz taşınımı uyarısı: Ciddi kriz oluşabilir İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Kütüphane içinde Aile Sağlığı Merkezi! İzmir Tabip Odası’nın yeni yönetimi belli oldu