2. Çankaya Kitap Buluşması başladı

Ankaralı kitapseverlerin merakla beklediği 2’nci Çankaya Kitap Buluşması görkemli bir açılış töreninin ardından Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde başladı. 22 Aralık’a kadar devam edecek olan kitap buluşmasında, imza ve söyleşi ile onlarca yazar Ankaralı sanatseverlerle buluşacak

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net

Çankaya Belediyesi’nin, Toplumsal Araştırmalar ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) işbirliğiyle düzenlediği “2'nci Çankaya Kitap Buluşması” görkemli bir açılış töreninin ardından başladı. 22 Aralık’a kadar Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde devam edecek kitap fuarında bu yıl da 50'den yayınevi ve binlerce kitaba ev sahipliği yapılacak. Bu yıl teması “Hadi Buluşalım” olan Çankaya Kitap Günleri’nde, onlarca yazar söyleşi ve imza günleriyle Ankaralı sanatseverlerle buluşturulacak.

GÖRKEMLİ AÇILIŞ

Çankaya Kitap Buluşması’nın açılış törenine Ankaralı sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Açılış törenine, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, yazarlarımızdan L. Doğan Tılıç, Güray Öz, Ünal Özmen de katıldı.


Açılış töreninde ilk sözü alan TAKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Candansayar, “Mümkün olduğu kadar kitabı satılır bir meta olmaktan çıkarmak istiyoruz. O yüzden de paneller ve imza günleri ile birbirinden değerli yazarlarımızı Ankaralı sanatseverlerle buluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ise kitap buluşması günlerinin yıllarca sürmesini sağlamak için üzerine düşeni yapacağını belirterek, “Ankara’nın sanat anlamında çölleştirildiği bir dönemde o boşluğu doldurmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ankara’da yapılan kültürel etkinlikler Çankaya Belediyesi’nin katkısı ile hayata geçti. Ankara’nın yozlaşmasına ‘dur’ diyeceğimiz günler önümüzde. TAKSAV ile birlikte gerçekleştirdiğimiz fuar dopdolu ve Ankaralı sanatseverleri bekliyor” diye konuştu.

30 PANEL VE İMZA GÜNÜ

10 gün sürecek olan Çankaya Kitap Günleri’nde 30 panel ve söyleşi gerçekleşecek. Fuarın “onur yazarı” Latife Tekin olacak. Tekin, bugün “Kuşaktan Kuşağa Edebiyat” paneli ve imza günüyle Ankaralılarla bir araya gelecek.

Fuar bir de Cemal Süreya, Turgut Uyar, Hasan Hüseyin Korkmazgil, İlhan Berk gibi büyük şairlerin birbirlerine yazdıkları mektupların orijinallerinin sergisine ev sahipliği yapacak. 7-12 yaş grubu çocuklara yönelik edebiyat, felsefe, sanat üzerine de 7 ayrı atölye gerçekleşecek.

***

KUŞAKTAN KUŞAĞA EDEBİYAT

TAKSAV açılış panelinde “Kuşaktan Kuşağa Edebiyat” konusu ele alındı. Panelde, Latife Tekin, Gürsel Korat, Pelin Buzluk, Melike Uzun, Fadime Uslu, Selçuk Candansayar sanatseverlerle buluştu.


Söyleşide moderatörlüğü TAKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Candansayar üstlendi. İlk sözü alan Gürsel Korat, kuşaklar arası denilen sorunun dil ile ilgili olduğunu belirterek, “2000’li yıllardan itibaren iki kuşağı birleştiren bir şey doğdu. Başlı başına bir edebi algı başladı. Bu bir toplumsal dönüşümün habercisidir” dedi. Pelin Buzluk, edebiyatın anlatmaktan yazmaya geçme üzerinde kafa yorduğunu söyleyerek, kuşaklar arasındaki farkın yazarlarda anlatmaktan yazmaya, okurlarda da dinlemekten okumaya doğru bir evrimin gerçekleştiğini dile getirdi. Buzluk, okurun katılımını şart koşan metinlerin arttığını kaydetti. Fuarın onur yazarı Latife Tekin de “Yeni bir kuşak geliyor ve eski kuşak haline geldik. Biz artık yaşlı kuşağız. İlk bunu hissetmeye başladığımda ürperiyordum. Yaşar Kemal’i kaybetmemizle birlikte üzerime böyle bir duygu çöktü. Gelmekte olduğunu hissettiğim bir yeni kuşak var. Kadın kuşağı geliyor. Toplumsal meseleler bizim odağımızda iken yeni kuşak ilişkiler üzerine yazıyor. Edebiyatta tekrar ailenin içine düşülmesi beni mutsuz ediyor. Hem aile hem de her tür ilişki üzerine yazılıyor. Bu yeni kuşağın ayırt edici özelliği gibi görünüyor” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Ertan Saban'ın Atatürk'ü canlandırdığı filmden ilk kareler Yaklaşık 100 yıldır kayıptı: “Bayan Lieser'in Portresi” 32 milyon dolara satıldı Irmak Ayoğlu, “Yüzleşme” şarkısının klibini yayınladı Bozulan organlar Bi'Dünya Şiir yola çıktı