4 yılda 5 kez gözaltına alınan Öker: Politik talepler terör propagandası sayılıyor

Gezi Direnişi’nde katledilen gençleri savunduğu gerekçesiyle yargılanan AABK Onursal Başkanı Turgut Öker, 4 yıl içerisinde çeşitli bahanelerle 5 kez gözaltına alındığını belirtti

BERFİN ŞENGİL

Cumhurbaşkanı’na hakaret, sosyal medya paylaşımları ve ‘terör örgütü propagandası’ suçlamalarıyla yargılanan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı ve eski HDP Milletvekili Turgut Öker, son 4 yıl içerisinde hakkında açılan 10 dava ve yurt dışına çıkışları sırasında beş kez gözaltına alındı. Alevilerin mücadelesini açılan davalar ile cezalandırılmak istendiğini belirten Öker BirGün’e konuştu.

Dönemin Başbakanı Erdoğan’a hakaretten yargılanan Öker, 13 Aralık’ta saat 09.35’te İstanbul Kartal Anadolu Adliyesi’nde görülecek davaya çağrı yaptı. Yurtdışı yasağı bulunan Öker, “Aleviler’in eşit yurttaşlık mücadelesini kimse engelleyemez. Kimse bizi bu topraklardan uzaklaştıramaz. Tüm vicdanlı toplumsal kesimleri bu duruşmaya davet ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

Alevilerin eşit yurttaşlık mücadelesi

Başta çeşitli yerlerde yaptığı konuşmaların görüntüleri delil gösterilerek hakkında fezlekeler hazırlandığını, son dönemde ise temelsiz bir şekilde ‘’terör örgütü yöneticiliği’’ ve ‘’terör örgütü propagandası yapma’’ suçlamalarıyla davalar açıldığını söyleyen Öker, ‘’Benim kimliğim belli. İlk Alevi derneğinden başlayan, şu anda da Avrupa’da bulunan 300’e yakın cemevini bir araya toplayan ve 11 ülkedeki federasyonun çatı örgütü olan konfederasyonun öncü genel başkanlığından başlayıp 15 yıl genel başkanlığını yaptım. Yürüttüğüm mücadele Avrupa’daki ve Türkiye’deki Alevilerin eşit hak mücadelesidir’’ dedi. Başkan Öker, ‘’Konfederasyonumuzun iradesi bu şekilde cezalandırılıyor. Bizi bu şekilde yıldırmaya çalışıyorlar’’ diye konuştu.

Mahir’e sahip çıkmak terör propagandası

‘’İddianamelerde Mahir Çayan’a sahip çıkmak ve onun unutulmadığını ifade etmek ‘terör propagandası’ sayılıyor. Bunun dışında 2012 yılına ait dosyada da üçüncü köprüye ‘Yavuz’ isminin verilmesiyle ilgili ‘Yahudiler için Hitler neyse Aleviler için de Yavuz odur. Başka isim mi yoktu?’ diyerek karşı çıkmışım’’ diye konuşan Öker, ‘’Eğitimde zorunlu din dersi zulümdür.’’ ifadesi de dâhil olmak üzere politik bütün taleplerinin dosyada suçlama olarak ele alındığını ifade etti.

‘‘Bir konuşmamda Gezi’de katledilen tüm gençlerin Alevi olmasının tesadüf olmadığını ifade etmişim. Bunları unutmayacağız ve hesabını soracağız demişim. Bu da terör propagandası kapsamına alınmış’’ diyen Öker, ‘’Berkin Elvan ile ilgili ‘Ekmek almaya giderken polis beni vurdu.’ şeklindeki paylaşımımı ‘halkı devlete karşı soğutma’ olarak almışlar’’ ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs kararı: Avrupa Yakası ablukaya alınacak! Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Sağanak ve toz taşınımı bekleniyor