8 Mart dünyanın dört bir yanında kutlandı

Dünyanın birçok kentinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kitlesel gösterilerle kutlandı. Şili, Kolombiya, Arjantin ve Meksika’da binlerce kadın sokağa çıkarken Fransa’da ise 8 Mart için kadınların düzenlediği eyleme polis sert müdahalede bulundu. Polis şiddeti ülkede büyük tepki çekerken kadınlar, ülkede artan erkek cinayetlerine, sömürüye, istismara dikkat çekti.

ŞİLİ, KOLOMBİYA, FRANSA...

Metro ücretlerine yapılan zam sonrası başlayan protesto gösterilerinin devam ettiği Şili’de yüzbinlerce kadın 8 Mart için eylem düzenledi. Kolombiya’nın başkenti Bogota’da ise ‘ilk lezbiyen belediye başkanı’ seçilen Claudia Lopez’in Bogota çevresinde düzenlediği etkinliklere binlerce kadın katıldı. Meksika’nın başkenti Mexico City’de düzenlenen eylemlerde de erkek cinayeti davalarının ikiye katlandığına işaret eden kadınlar ülkedeki cinayetleri protesto etti.

Fransa’da emeklilik yasasına karşı aylardır süren genel grev ve protestolara katılan kadınlar 8 Mart için yine sokaklardaydı. Önceki gün başkent Paris’te sokağa çıkan kadınların eyleminde polis şiddeti yaşandı. ‘Kadınlar burada’ dövizleri taşıyan eylemciler genel grev kararını önümüzdeki günlerde de devam ettireceklerini ilan etti.

GENEL GREV KARARI

Arjantinli kadınlar dünkü 8 Mart eylemleri sonrası bugün genel greve gidecek. Milletvekili Ofelia Fernandez, Arjantin Kongresi’nde yaptığı konuşmada, feminizmin tüm kamu politikalarında ‘tartışılmaz bir kılavuz’ olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı Siz misiniz tek adamın kararına itiraz eden? Cin şişeden çıktı bir kere! Evli olduğu kadını tüfekle katleden erkek, intihar etti Kadınlar baskıya karşı 1 Mayıs’ta alanlarda: Eril düzene isyan!