81 il milli eğitim müdürünün 77'si erkek

İl milli eğitim müdürlerinin cinsiyet ve eğitim dağılımları, iktidarın “milli eğitim”e bakışını da ortaya koydu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 81 il milli eğitim müdürü arasındaki kadın sayısı yalnızca dört, yani il müdürlerinin yalnızca yüzde 5’i kadın.

Milli Eğitim Bakanlığı’nı, illerde il milli eğitim müdürleri, ilçelerde ise ilçe milli eğitim müdürleri temsil ediyor. İl milli eğitim müdürlerinin ataması, Milli Eğitim Bakanı’nın istemi ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yapılıyor.

"Her üç milli eğitim müdüründen biri, dini eğitimden geliyor"

Cumhuriyet'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, son olarak mart ayında yaptığı konuşmada, “Yüzde 59 kadın öğretmenin yer aldığı bir eğitim sisteminde kadın yöneticilerimizin sayısını artırmak boynumuzun borcu. Kadınlarımızın eğitimdeki, yönetimdeki temsiliyetlerini artıracağız” dese de mevcut tablo tam tersini gösteriyor. Buna göre, 81 il milli eğitim müdürü arasında yalnızca dört kadın görev yapıyor. Yani, kadın il milli eğitim müdürünün oranı sadece yüzde 5.

İl milli eğitim müdürlerinin eğitim geçmişleri de dikkat çekiyor. 81 il milli eğitim müdürünün 21’i, yani yüzde 25’i ilahiyat fakültesi mezunu. Başka bir ifadeyle, her dört il milli eğitim müdüründen biri ilahiyatçı. Bu sayıya, imam hatip mezunu olup, ilahiyata devam etmeyenler dahil değil. İlahiyatçılar dışında dokuz ilin milli eğitim müdürü de imam hatip kökenli. Bu sayı da ilahiyatçı il milli eğitim müdürlerine eklendiğinde oran yüzde 37’ye çıkıyor. Başka bir deyişle, her üç milli eğitim müdüründen biri, dini eğitimden geliyor.

İl milli eğitim müdürlüğüne atanmadan önce imam hatip lisesi ya da ortaokulu müdürlüğü yapan veya dini eğitimden sorumlu şube müdürlüğü görevini yürütenler de göz önüne alındığında, il milli eğitimlerdeki dini ağırlık daha da belirginleşiyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı Siz misiniz tek adamın kararına itiraz eden? Cin şişeden çıktı bir kere! Evli olduğu kadını tüfekle katleden erkek, intihar etti Kartal'da kadın cinayeti: Rezidansta katlettiği kadının ailesini "intihar etti" diye aramış