ABD: Biden, Çin'e Rusya'ya destek sağlamasının sonuçları olacağını iletti

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yaptığı sanal görüşmede Çin'in Rusya'ya maddi destek sağlaması halinde Çin'e doğrudan etkilerinin ve sonuçlarının olacağını ilettiğini kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile konuya ilişkin yaklaşık 2 saatlik bir video konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

İHA'nın aktardığına göre, Biden'ın görüşmesinin ardından Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, Biden'ın Xi Jinping ile yaptığı görüşmede Çin'in Rusya'ya 'maddi destek sağlaması halinde' Çin'e doğrudan etkilerinin ve sonuçlarının olacağını ilettiğini kaydetti. Psaki, "Biden, Çin'in Rusya'ya maddi destek sağlaması durumunda olabilecek sonuçları açıkladı" ifadelerini kullandı.

Psaki konuşmasında, Çin'in, Rusya'ya tavrı konusunda nerede durmak istediğini seçmesi halinde, tarih kitaplarının onlara nasıl bakacağını ve eylemlerinin nasıl görüleceği konusunda kendileri için bir karar vermesi gerektiğini söyledi.

ÇİN-TAYVAN KONUSU DA GÜNDEME ALINDI

Ayrıca Psaki basın toplantısında, Çin'in de Tayvan meselesini gündeme aldığını, fakat ABD'nin Tayvan politikasının değişmediğini yineledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Ukrayna'ya yapılacak herhangi bir silah sevkiyatının "meşru hedefler" olarak görüleceği yönündeki açıklamasına ilişkin soruları yanıtlayan Psaki, bunu daha önce yapılmış bir tehdit olarak nitelendirdi ve bu tehdidin devam etmesi halinde Beyaz Saray'ın durumu yakından takip edeceğini ifade etti.

Ukrayna'ya gönderilen konvoyların sadece askeri yardımı taşımadığını aktaran Psaki, çoğu insani yardımın yanı sıra gıda ve diğer yardımların da sağlanmakta olduğunu kaydetti.

ÇİN, 'BELGRAD’I UNUTMAYACAĞIZ' DEMİŞTİ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna savaşına ilişkin pozisyonunun bağımsız olduğunu açıklamıştı.

"Çin her zaman nesnel ve adil bir şekilde konunun esasına dayanan bağımsız kararlar vermiştir" diyen sözcü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Çin’in Rusya’yı kınaması gerektiğine yönelik sözlerine yanıt vermişti: "Çin diğer ülkelerin çektikleri acıları anlıyor. Yugoslavya’daki büyükelçiliğimizi kimin bombaladığını unutmayacağız. Uluslararası hukukun istismarcısından adalet hakkında ders almayız."

NATO 7 Mayıs 1999’da Belgrad’daki bombardımanında Çin Büyükelçiliği’ni vurmuş, bunun yanlışlıkla olduğunu iddia etmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İran’da gergin bekleyiş Üst düzey AB yetkilisi tarih verdi: Pek çok üye ülkenin Filistin devletini tanıması bekleniyor İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış