Biden ve Şi savaştan bu yana ilk kez görüştü. Pekin, ‘Rusya’yı kınayın’ çağrısı yapan NATO’ya ‘elçiliğimizi bombaladığınızı unutmayacağız’ diye yanıt verdi.

Pekin’den NATO’ya yanıt: Belgrad’ı unutmayacağız

Dış Haberler Servisi

Pekin’in Rusya’ya yaptırım uygulaması için bastıran ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile çevrimiçi görüştü. Video konferans görüşmesinde Jinping, “Ülkeler savaşacak noktaya gelmemeli. Savaş ve çatışma kimsenin yararına değil. Uluslararası toplum barış ve güvenliği korumalı” dedi. Biden ise Rusya’nın cezalandırılması isteğini tekrarladı, Pekin’den putin’e baskı uygulamasını istedi.

Görüşme öncesi açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin’in Rusya’ya savaşta yardım edeceğine ilişkin endişelerinin yüksek seviyede olduğunu söyledi. Psaki, "Çin’in söylemlerinde net bir duruş ya da Rusya’ya yönelik net bir kınama yok" ifadelerini kullandı.

pekin-den-nato-ya-yanit-belgrad-i-unutmayacagiz-993332-1.
ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping görüştü

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise ülkesinin Ukrayna savaşına ilişkin pozisyonunun bağımsız olduğunu açıkladı. "Çin her zaman nesnel ve adil bir şekilde konunun esasına dayanan bağımsız kararlar vermiştir" diyen sözcü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Çin’in Rusya’yı kınaması gerektiğine yönelik sözlerine yanıt verdi: "Çin diğer ülkelerin çektikleri acıları anlıyor. Yugoslavya’daki büyükelçiliğimizi kimin bombaladığını unutmayacağız. Uluslararası hukukun istismarcısından adalet hakkında ders almayız."

NATO 7 Mayıs 1999’da Belgrad’daki bombardımanında Çin Büyükelçiliği’ni vurmuş, bunun yanlışlıkla olduğunu iddia etmişti.