Almanya'da binlerce kişi ırkçı katliamı lanetledi

Almanya'nın Hanau kentinde 9 kişinin öldüğü ırkçı saldırı birçok kentte lanetlendi, bir arada yaşam hakkına sahip çıkıldı

Fotoğraf: Kazım Abacı

BİRGÜN / ALMANYA

Almanya'nın Hanau kentinde 9 kişinin öldüğü ırkçı saldırıyı on binlerce insan sokağa çıkarak lanetledi. Devletin zirvesi de Hanau’da bir araya gelerek ırkçılığa karşı geri adım atılmayacağını dile getirdi. Gün içinde Hanau’ya gelen Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, emniyet birimlerinden olayla ilgili bilgi aldı. Hanau’da düzenlenen protesto mitingine Almanya Cumhurbaşkanı Dr. Frank Walter Steinmeier, Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier, Hessen Eyalet Meclisi Başkanı Boris Rhein, Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky katıldı.

Cumhurbaşkanı Steinmeier mitingden önce, Eyalet Başbakanı Bouffier ve Hanau Belediye Başkanı Kaminsky ile birlikte hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu. Ardında da kent merkezinde saldırının hedefi olan nargile bara çelenk bırakıp saygı duruşu gerçekleştirdi.

Hanau Markplatz’da toplanan yaklaşık beş bin kişiye seslenen Cumhurbaşkanı Steinmeier, toplumdan dikkat ve dayanışma istedi. Irkçıların daha önce de Kassel Valisi Walter Lübcke’yi katlettiğini, Halle’de Musevilerin inanç merkezi sinagogu da hedef aldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Steinmeier, nefrete karşı en güçlü çarenin bireyler ve azınlıkların onurları zedelendiğinde buna hep birlikte karşı çıkmak olduğunu söyledi. Steinmeier toplumun ve medyanın diline de özen göstermesini istedi.

Eyalet Başbakanı Bouffier: Karşılarında olacağız

Hessen Başbakanı Volker Bouffier, saldırının büyüklüğü karşısında donup kalındığını belirterek, “Korkunç bir gün. Ancak bir milimetre bile hürriyetçi demokrasiden vazgeçmeyeceğiz. Kurbanların yakınlarına yalnız olmadıklarını göstermek zorundayız. Bütün ülke onlarla birlikte yasta. Irkçı düşünceye dayalı bu katliam, insanları korkutmalı. Ülkemizdeki bütün insanların korkusuzca yaşamaları için her şeyi yapmalıyız. Bizi parçalamalarına müsaade etmeyeceğiz. Nefret, ayrımcılık, saldırı ve şiddetle toplumu değiştirebileceklerini düşünenlere karşısında olacağız. Onlara yerimizi bugün de yarın da vermeyeceğiz” diye konuştu.

Kaminsky: Irkçılığın ve nefretin geleceği yok

Katliamın yaşandığı günlerin kent tarihi için en acı zaman dilimi olduğunu kaydeden Hanau Belediye Başkanı Kaminsky, saldırının dünyanın dört bir yanında kınandığını belirtti. Claus Kaminsky, “Yakınlarını kaybeden ailelerin, arkadaşlarının yanındayız, kendilerine başsağlığı diliyoruz. Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Hessen Başbakanı Bouffier’nin burada olması önemli bir sinyaldir. Bu saldırı yalnızca kurbanlara değil, şehrimize, toplumumuza yapıldı. Grimm Kardeşler kenti Hanau, yüzyıllardan beri farklı dinden, kültürden, ırktan insanların birlikte yaşadığı kent olması, sosyal barışı her gün yaşamasıyla gurur duyuyor. Birlikte yaşadığımız insanlara karşı ırkçılık ve nefretin geleceği yok. Biz daha çoğuz. Demokratlar olarak yanlış düşüncede olanlara karşı çıkıyoruz” dedi.

Almanya’da halkın Hanau kentinde gerçekleşen ırkçı katliama tepkisi dinmiyor. Elli kadar kentte sokaklara çıkan binlerce insan aşırı sağcı saldırıyı protesto etti.

Berlin Hanau’daki ırkçı saldırılara karşı Almanya’nın bir çok kentinde olduğu gibi Berlin’de de protestolar gerçekleştirildi. SPD ve ve diğer partilerin çağrısıyla Brandenburgertor’da yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen protesto resmi devlet mitingi niteliğini taşıdı. Brandenburg Kapısı’nda yapılan acil eylem çağrısına üç bin insan karşılık verdi. Siyasi eylemlerin renkli ve çok sesli geçtiği Berlin’de bu kez yas ve sessizlik hakimdi. Eylemde bayrak, flama ve pankartların sayısı oldukça az iken polis sayısı da düşüktü. Türkiye kökenli toplumun da yoğun katılım gösterdiği eyleme, pek çok federal siyasetçi ile Berlin eyaleti siyasetçisi katıldı. SPD Eş Başkanı Esken, Genel Sekreter Klingbeil, Yeşiller Eş Başkanı Baerbock, FDP Genel Başkanı Lindner, Genel Sekreter Teuteberg ile CDU Genel Sekreteri Ziemiak ile pek çok milletvekili de eylemde yer aldılar. Katılımcılar, insan zinciri ve mumlarla katledilenleri andılar. Anti-faşist, anti-ırkçı ve sol grupların çağrısıyla Hermann Platz’da düzenlenen miting ise 10 bin kişinin çok üzerinde bir katılımla gerçekleşti. Mitingle başlayan protesto gösterisi yaklaşık 2 saat süren bir yürüyüşle tamamlandı.

Fotoğraf: Oktay Çelebi

Bremen’de de geçtiğimiz günlerde neonazilerin bir dizi saldırısına tanık oldu. Bremen'in Neustadt semtinde Die Linke (Sol Parti) bürosu biri kurşunlanma olmak üzere üç kez Neonazilerin saldırısına uğradı. Yine Syke’de göçmen kökenlilerin çalıştırdığı bir restoran kundaklandı. Hafta başında solcuların yoğun yaşadığı Steintor semtinde, Frisen Caddesi’ndeki gençlik merkezi canlı bir konser esnasında Neonaziler tarafından kundaklandı. Bunun üzerine Steintor- Ziegenmark’ ta kalabalık bir kitle, ırkçılığı ve faşist saldırıları protesto için bir araya geldi. Hessen eyaletindeki Hanau şehrinde yaşanan ırkçı saldırıda dokuz göçmenin katledilmesi, Bremen’de geniş katılımla lanetlendi. Konuşmalarda, ırkçılığa ve faşist saldırılara karşı konulması gerektiği vurgulandı.

Duisburg Forum önünde “Karşı çık” (Stellt sich Quer) grubunun çağrısıyla buluşan yaklaşık 200 kişi, Hanau'da gerçekleşen katliamı protesto etti. Konuşmalarda cumartesi gerçekleştirilecek büyük mitinge çağrı yapıldı.

Frankfurt Paulskirche önünde gerçekleşen mitinge yaklaşık 3 bin 500 kişi katıldı. Bir dakikalık saygı duruşun ardından konuşan Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann (SPD), “Nazilere bir milim dahi yer vermeyiz. Biz çok öfkeliyiz ve çok yaslıyız” dedi. Frankfurt Belediye Meclisi Başkanı Stephan Siegler CDU) ise Rhein Main Bölgesi’nin çok kültürlü bir bölge olması sebebiyle Hanau’da böylesi bir ırkçı bir katliamın yapılmasına şaşırıp kaldığını söyledi. Siegler, ırkçılığa ve yabancı düşmanlığının zemin kazanmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Mitingte söz alan FDP temsilcisi protesto edildi. Alman Sendikalar Birliği Frankfurt Başkanı Philipp Jacks’ın ara girmesiyle Hür Demokrat siyasetçi sözlerini tamamlayabildi.

Hamburg, Hanau'da gerçekleşen faşist cinayetlere karşı ayaktaydı. Siyasi partiler, kiliseler ve Alman Sendikalar Birliği’nin destek verdiği ilk miting Hamburg Belediye Binası önünde yapıldı. Mitingde, Hamburg eyalet seçimleri için kentte bulunan SPD'li Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil'in yanısıra milletvekilleri, Belediye Başkanı ve Hamburg Psikopos'u da yer aldı.

Hamburg’ta ikinci eylem, anti faşist grupların çağrısı ile aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) binası önünde başladı. “Sağa tek milimetre yer yok" sloganı ile yürüyüşe geçen kalabalık, Schanze semtinde büyük bir miting gerçekleştirdi. Hamburg'daki spontan eylemlere yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı. Irkçı saldırıları protesto eylemlerinin önümüzdeki günlerde de süreceği tahmin ediliyor.

Hannover Kröpcke de Antifaşist Hannover Uluslararası Sol Birliğin çağrısıyla yaklaşık 800 kişi ırkçı katliamı protesto etti. Alman Sendikalar Birliği, Yeşiller, Sol Parti ise 21 Şubat Cumartesi günü, saat 18’de gerçekleşecek protestoya katılım çağrısı yaptılar.

Kassel Belediye Binası önünde buluşan yaklaşık 600 kişi mum ve çiçek bırakıp saygı duruşunda bulundu.

Münih kentinden de Hanau’daki ırkçı saldırı kınandı. Protestoda Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter’in yanı sıra yerel seçimlerde Yeşiller, Die Linke ve ZuBa listesinin belediye başkan adayları da ırkçı saldırıyı kınadılar.

Stutgart’ta çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yaklaşık dokuz yüz kişilik grup, ırkçılığa ve faşist katliama dur demek için biraraya geldi.

Ulm'de Yeşiller, Die Linke, SDJ başta olmak üzere siyasi grupların çağrısı üzerine yüzlerce kişi sağ saldırganlığı kınamak ve ölenleri anmak için buluştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Hedefteki Sanchez için ‘Görevde kal’ protestosu Batı’da savaş yorgunluğu: Biden-Scholz Planı Avrupa’nın vatansız azınlığı: Çingeneler Korona krizinin Berlin’de kente etkisi: Havalı kentlerden, konforlu evlere... Vatandaşlık konusunda karar