Anadolu müziğinin dünyayı dolaşmasını istiyorum

‘Retro’ denilen 60’lar 70’ler sound’u Gökçe Kılınçer ile tekrar kulaklarımıza çalınıyor. Kılınçer’in ‘’Aşkınla Ben’’ ve ‘’Bu Son Akşamda’’ adlı yepyeni iki şarkısı, Hicazplaks etiketiyle tüm dijital platformlarda ve 45’lik plak formatıyla tüm müzik marketlerde yerini aldı.

BURAK ABATAY

Geçen yıl 45'lik formatında yayınladığı ''Sev Derim'' ve ''Neyleyim'' isimli şarkılarıyla beğeni toplayan başarılı vokalist, besteci ve söz yazarı Gökçe Kılınçer, ‘Aşkınla Ben’ ve ‘Bu Son Akşamda’ isimli iki şarkılık yeni iki teklisini sevenleriyle buluşturdu. Kılınçer ile müziğini konuştuk.

Bütün dünyada ‘retro’ya karşı ilgi mevcut. Modadan sanata kadar çok fazla iş çıkıyor. Bunu neyle bağdaştırırsınız? Eskiye bir özlem mi?

Bu retro “şey” gerçekten şimdi her yerde. Birçok insanın sadece bu trende uyum sağlamak için değişmeye çalıştığını gördüm. Bu “şey” geldi ve her “şey” gibi, geçecek. Ben her zaman, eski bir şarkıdan, eski bir yapıdan, eski bir fotoğraftan hoşlanacağım. Favori mikrofonum WWll'den hemen sonra tasarlandı mesela ama cep telefonum ya da bilgisayarım olmadan da yaşayamam. İnternet şimdiye kadar yarattığımız en değerli araçlardan biri. Şöyle düşünmek isterim ki, her eski şeyin iyi olduğunu düşünmek de yanlış, her yeni şeyin kötü olduğunu düşünmek de.

Konserlerde ya da eserlerinizde ne türden bir dinleyici kitleniz var? Nasıl bir bağ kuruyorsunuz dinleyiciyle aranızda?

20/45 yaşları arasındaki dinleyicilere hitap etme ihtimalim daha yüksek ama söylemesi zor. Türkiye'de çok fazla konser vermedim. 2016-2017 döneminde çok üzücü olaylar yaşandı. Daha iyi bir zaman için canlı performansları ertelemeye karar verdim. Şimdi o zaman yaklaşmakta... Konserlere başladığımızda size daha fazlasını anlatabilirim.

Avrupalıların tepkileri nasıl oluyor?

İçinde yaşadığım dünyadan daha fazla şeyler öğrenmek isteyen bir tarafım var, geldiğim yere geri dönmek isteyen başka bir tarafım daha. Muhtemelen şarkıları yazdığımda nostaljik yanım sık sık hüküm sürüyor ve sonunda doğduğum topraklardaki insanlara söyleyebileceğim kelimeleri söylemeye başlıyorum. Kendi müziğim ile Avrupa’da bir gelecek planlamıyorum ama evet Avrupa’ya yönelik planlarım var. Anadolu müziğinin dünyayı dolaşmasını istiyorum. Müziğimiz benzersiz özelliklere sahip...

Sound’unuzu yaratırken nelere dikkat ettiniz, nasıl bir yol buldunuz?

Minimal müzikten hoşlanıyorum ve ihtiyacım olmayan unsurları çöpe atma eğilimindeyim. Şarkıları bir süreliğine kendime saklamayı severim ve sonra yayımlamayı. Buradaki odak noktası, sonik açıdan güzel bir şeyler yaratabilmek. Yoğun birkaç dakika, sanki bir yolculuk yapmak gibi. Benimle konuşan bir şey. Müzikte kural yok. Sadece içgüdülerimi takip ediyorum.

‘Aşkınla Ben” ve “Bu Son Akşamda” şarkılarının ikisinde de bizi çok samimi bir duygu karşılıyor. Şarkı sözleriniz bunda ne kadar etkili olabilir?

Harika bir şarkı birçok öğenin birleşimidir; melodi, uyum, ritim, şarkı sözleri vb. Bu unsurlar anlamlı bir bütün olarak bir araya geldiğinde, mutlaka bu ögelerden biri ya da diğeri, bütünü harika kılar. Bu her şeyin bir karışımı… Şarkı sözleri olmadan da müzik müziktir, öte yandan çok güzel sözler yazılabilir, bir şiir gibi. Ancak ses sözle buluştuğunda, müzik sözlerde yazılan gerçeği sindirmek için kalbi açar.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Baby Reindeer'ın 'gerçek Martha'sı Netflix'e dava açacak Ertan Saban'ın Atatürk'ü canlandırdığı filmden ilk kareler Oyuncu Sevda Ferdağ hayatını kaybetti Cannes jürisinde Ebru Ceylan da var Bi'Dünya Şiir yola çıktı