Ankapark'ın kapıları açıldı, talan ve israf ortaya çıktı

Gökçek döneminde, “Dünyanın en büyük TEMA Parkı” olacağı iddiasıyla inşa edilen Ankapark alanındaki çürüme ilk kez görüntülendi. Yargı süreci nedeniyle uzun yıllar Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmeyen tesisin kapıları gazetecilere açıldı. Park alanındaki oyuncakların çürüdüğü, yüz milyonlarca liralık kamu zararına neden olunduğu somut örnekleriyle ortaya konuldu.

Mustafa BİLDİRCİN

Melih Gökçek döneminde 750 milyon dolar maliyetle inşa edilen Ankapark'ın kapıları ilk kez açıldı. Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin 1 milyon 300 bin metrekarelik bölümüne inşa edilen tesisin durumu, kamu kaynakları ile gerçekleştirilen talan ve israfı gözler önüne serdi. Ankapark'ın çürümeye terk edilen oyuncakların istiflendiği depoları, tesis için yapılan ölçüsüz harcamaları ortaya koyuyor. Depoların girişine yerleştirilen dev büyüklükteki dinozor marketlerindeki tahribat, israf abidesine dönüşen tesisin durumunu özetliyor. Depolarda ayrıca, milyonlarca lira harcanan oyuncaklar da üst üste yığılmış ve çürümeye terk edilmiş halde bekletiliyor. Toplam 50,4 milyon dolara inşa edilen ve hiç kullanılmayan teleferiğin 30 metre uzunluğundaki üç direği de depo alanından görülebiliyor.

OYUNCAKLAR İSRAFI SOMUTLUYOR

Ankapark’ın girişinde ise 14 milyon dolarlık maliyeti ile dikkati çeken büyük giriş kapısı dikkati çekiyor. Atıl durumda bırakılan tesise girişler bu kapıdan yapılıyor. Tesis için kamu kaynaklarından yapılan fahiş harcamaların somutlaştığı oyuncaklardan bazıları tesisin hemen girişinde yer alıyor. Melih Gökçek’in tepesinde mahsur kaldığı Rollercoster’ın bakımsızlığı da göze çarpıyor. Etrafı uzun çalılarla kaplanan oyuncağın metal parçaları oksitlendiği için dökülüyor. Gökçek’in özel önem verdiği ve parkın simgesi haline dönüşen dinozorlar da Ankapark arazisindeki talanın en önemli örneklerini oluşturuyor. Parçalanan dinozor maketleri, uzun yıllar Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmeyen tesisin atıl durumda bırakılmasının faturasını gösteriyor. Trafoların içindeki kesik kablolar ise tesiste yaşanan onlarca hırsızlık olayından geriye kalanları oluşturuyor.



YARGI ELİYLE ÇÜRÜTÜLDÜ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, gezinin ardından gazeteciler ile tesiste bir araya geldi. Ankapark’a yönelik hukuki mücadeleyi anlatan ve tesise ilişkin planlarını anlatan Yavaş, şunları kaydetti:

“Tüm itirazlara rağmen dönemin yönetimi, bu tesisi inşa etti. Seçimden önce burası açılarak bir şirkete kiralandı. Kiralama sözleşmesi de oldukça yanlış. Kiracıdan herhangi bir teminat alınmamış. Biz, kiracının tüm taleplerini karşıladık. Otobüs verdik, tabelaları yerleştirdik. Daha sonra işletmecinin kira süresi sona erdi ve biz de kiracının çıkmasını talep ettik ancak kiracı, tesisten çıkmadı. Burası yargı eliyle çürütülmüş hale geldi. Bu alan Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara halkına hediye ettiği bir arazi. Çalışabilir durumda olan, ne var ne yok diye tespiti yapıyoruz şu anda. Yarından itibaren kamuoyuna burayı nasıl kullanacağımızı soracağız. Buranın kapısında bilet parası ödenerek girilecek bir yer olmasını içim almıyor. Tamamen ücretsiz olması için çalışmalarımız devam edecek. Asla ve asla buradaki bir kuruşun boşa gitmemesi için uğraşacağız. Vatandaşa soracağız, ‘Sökün atın’ derlerse buradaki her şeyi söker atarım.”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Duygu Şimşek ise gazetecilere yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Geç gelen bir adalet oldu ama sonunda tesis bize teslim edildi. Alanın güvenliği parkın işletmecisi tarafından sağlanıyordu. Çok fazla hırsızlık olayı yaşandı. Oyuncaklar, kablolar... Mahkeme kararı olmadığı için tesise girip güvenliği sağlayamadık. İşletmeci de hırsızlık olaylarına göz yumdu. Neyse ki şu an tesis bize devredildi. Bundan sonra güvenliği biz sağlayacağız" açıklamasını yaptı.

Kedili fıskiye... 697 bin 591 dolar. Harcama, görseldeki yapının yanı sıra müzik sistemi, elektronik devreler ve minyatür heykelleri de kapsıyor

T-Rex İstastonu... Yalnızca sekiz ay kullanılabildi.

Küçük Türkiye oyuncağı... 14 milyon 500 bin TL’ye inşa edildi

Maliyeti 6 milyon 166 bin dolar

Kablo hırsızlığının yaşandığı bölge...

Melih Gökçek'in Ankapark'ın açılışında mahsur kaldığı rollercoster...

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Özgür Özel'den 'Erdoğan görüşmesi' hakkında açıklama Bahçeli, Mehmet Şimşek'e sahip çıktı: Ferdi Tayfur'lu paylaşım hakkında açıklama Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs kararı: Avrupa Yakası ablukaya alınacak! Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak