Antalya’nın içme suyu tehlikede

BURCU CANSU

AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi, Boğaçay Özel Projesi için Konyaaltı Belediye sınırları içerisinde mülkiyeti belediye ve Hazine’ye ait toplam 57 bin 256 metrekare büyüklüğündeki 4 araziyi satışa çıkardı. Aralarında yeşil alanlarında bulunduğu 4 arazi, kapalı ihale usulü ile satılacak. Belediyenin internet sitesindeki proje tanıtım videosunda lüks siteler ve havuzlu villalar yer alıyor.

‘Plaj yok olabilir’
Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası’nın eski Başkanı Ali Keleş, ranta dönük bir proje için Antalya’nın içme suyunun kullanılamaz hale geleceğine ve Antalya’nın incisi olarak bilinen Konyaaltı Plajı’nın zaman içerisinde yok olacağı uyarısında bulundu.

2017 yılında Boğaçay’ın yatağının büyük beton bariyelerle daraltıldığını anımsatan Keleş, projeye ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: Ekolojik yaşam açısından önemli bir arazi olan Boğaçay arazisi satışa sunuldu. Bu alan rant için satılıyor. Kapalı usul ile gerçekleşen ihaleyi alan oldu mu, olmadı mı bilmiyoruz. Kamuoyuna bir açıklama yapılmadı. Bu proje ile birlikte Boğaçay’ın denize döküldüğü alanda derinlemesine 1,5 metrelik bir kazı yapıldı. Burada yapılan kazı ile birlikte deniz suyu, tatlı su kaynağına karışacak. Su depoları tuzlu su ile dolduğunda içme suyu tehlikeye girecek. Yeşil alanların lüks konutlara devredilmesi ile birlikte bu alan, sadece parası olanların yararlandığı bir bölge olacak. Hurma ağaçları süreç içerisinde kuruyacaktır. Projenin yakın çevresindeki arazilerin suları tuzlanarak arazi kuraklaşacaktır. Ayrıca Konyaaltı Plajı’nı oluşturan kum ve çakılları ile besleyen Boğaçay’dan denize kum ve çakıl taşınımı olmayacaktır. Bunun sonucunda dünyaca ünlü mavi bayraklı Antalya’nın da incisi olarak kabul edilen Konyaaltı Plajı zaman içerisinde kaybedilecektir.”

Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu Sözcüsü Birsen Tanyeri de Boğaçay’da yapılaşmanın başlaması ile ekolojik hayatın büyük zarar göreceğine dikkati çekti. Tanyeri, “Bir sene öncesinden bu tehlikeye dikkati çektik fakat yetkililer projeden vazgeçmedi. Buranın yapılaşmaya açılması ile göçmen kuşların yaşam alanları tehlikeye girecek. Narenciye bahçeleri de zarar görecek” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Endemik çiçekleri motosikletle ezdiler Yol bakımı için doğa talanı Haddehane projesinin 'ÇED olumlu' kararına mahkemeden iptal kararı Şişli’nin ‘Kanal İstanbul’u mühürlendi Koza Altın’ın gözü şimdi de yaylalarda