Araştırma: Covid-19'u asemptomatik veya hafif atlatanlarda da güçlü T hücresi bağışıklığı bulundu

Dış Haberler Servisi

Cell'de yayınlanan araştırmaya göre, SARS-CoV-2'ye özel T hücrelerin Covid-19'a karşı uzun erimli koruma sağlaması açısından kritik önemde olmasının muhtemel olduğu belirtiliyor.

Araştırma kapsamında, virüse maruz kalmayan bireylerde, maruz kalan aile üyelerinde, akut veya konvalesan (iyileşmiş) Covid-19'lu bireylerde SARS-CoV-2'ye özel T hücresi cevaplarının fonksiyonel ve fenotipik görünümü incelendi.

Kanda antikoru sonucu negatif çıkan aile üyeleri ve asemptomatik ve hafif Covid-19 hikayesiyle iyileşen bireylerde bile, SARS-CoV-2'ye özel T hücreleri tespit edildi. Araştırmada incelenen verilere göre, SARS-CoV-2 güçlü, kapsamlı ve yüksek düzeyde fonksiyonel T hücresi cevabı ortaya çıkarıyor. Bu da doğal maruziyet veya enfeksiyonun Covid-19 vakalarının tekrarını önleyebileceğini gösteriyor.

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici ise twitter adresinden yaptığı değerlendirmede bu araştırmanın, "Covid-19 enfeksiyonu geçirenlerde (asemptomatik ve hafif enfeksiyonlar dahil) oluşan güçlü T hücre yanıtının yeterli ve tekrarlayan enfeksiyon olasılığından koruyucu olduğunu gösteren önemli bir çalışma" olduğunu belirtti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İngiltere'de yerel seçimler: İşçi Partisi yükseldi, Muhafazakâr Parti geriledi Türk ihracatçılar, İsrail'le ticaret yasağını delmenin yolunu arıyor İspanya 'Ulusal Boğa Güreşleri Ödülü'nü kaldırdı Eurovision'da Filistin bayrağı kararı 88 Demokrat Kongre üyesinden Biden'a 'İsrail' mektubu: Silah satışını gözden geçirin