Arçelik LG işçisi zorbalığa da direniyor

Patronla işbirliği yapan polis bugün ikinci kez fabrikayı bastı, 15 işçiyi gözaltına aldı! Dün fabrikaya giren polis bugün de tehditlerini sürdürdü. Hakları için üretimi durduran Arçelik LG işçileri ise baskılara rağmen direnişi sürdürüyor. Önce kapıları kilitleyen polis, ardından 15 işçiyi gözaltına aldı

Kocaeli Gebze’de bulunan Arçelik LG fabrikasında baskılara karşı hak talepleri için üretimi durduran işçilerin direnişi, dört günü geride bıraktı. Polis dün önce fabrikanın kapılarını kilitledi, ardından içeride direnen 15 işçiyi gözaltına alarak tüm işçileri zorla fabrikanın dışına çıkardı. İşçiler, iki gün üst üste fabrikayı basan polisin tehditlerine karşın, sonuna kadar direneceklerini duyurdu.

PATRON-POLİS İŞBİRLİĞİ
Arçelik LG işçileri dört gün önce fabrikada mobbing düzeyine varan baskıların son bulması, ücretlerin iyileştirilmesi ve Türk Metal’in tamamen gönderilmesi gibi taleplerle üretimi durdurmuştu. Bazı işçiler fabrikayı terk etmezken, diğer işçiler de fabrikaya girmeyerek direnişe geçmişti. Patronların buna yanıtı, 170 işçiyi işten atmak oldu. Bununla da yetinmeyen fabrika yönetimi, polis çağırarak fabrikada direnişte olan işçilerin dışarı çıkarılmasını istedi.

Patronun talebi üzerine dün TOMA’larla fabrikayı kuşatan yaklaşık 700 çevik kuvvet polisi, fabrikaya girdi. Polisin psikolojik baskıyla direnişi kırmaya çalıştığını anlatan işçiler, bu baskılara boyun eğmeyeceklerini duyurdu. CHP'li vekillerin de araya girmesiyle polis fabrikayı terk etti. Dışarıda bekleyen işçiler ve işçi aileleri, polisin bu tutumuna sert tepki gösterdi.

Bu arada polis tehdidiyle direnişi kıramayan fabrika yönetimi, fabrikanın elektriklerini kesti, işçilerin kullandığı lavaboları kapattı.

DAYANIŞMA BÜYÜYOR
Yönetimle akşam saatlerinde yaptıkları görüşmeden sonuç alamayan işçilerin direnişi bugün de devam etti. ZF Sachs, Opsan, Artemis, Ford Otosan’ın da aralarında olduğu çok sayıda fabrikadan işçiler, Arçelik LG işçilerine destek için fabrikanın önüne geldi. Desteğe gelenler arasında 25 gündür direnişlerini sürdüren SeraPool işçileri de yer aldı. İşçiler ve işçi yakınları, hep birlikte slogan atarak dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ!
Polis işçileri ve işçi yakınlarını taciz etmeyi bugün de sürdürdü. Fabrikayı bugün üç noktadan TOMA’larla abluka altına alarak direnişteki işçilere desteğe gelenleri engellemeye çalışan polis, kapalı olmamasına karşın yolun işgal edildiğini ve izinsiz gösteri yapıldığını öne sürdü. İşçiler ve işçi yakınları ise bu tehditlere rağmen fabrikanın önünde beklemeye devam etti. Direniş alanına çocuklarıyla gelen işçi yakını kadınlar, "Diren LG ailen seninle" sloganları attı.

Aileleri ve desteğe gelenleri dağıtamayan polis fabrikanın içine de girdi. Fabrikanın kapılarını kapatarak içerideki işçilerin dışarıyla iletişim kurmasını engelleyen polise işçiler, “Arçelik evimiz hiçbir yere gitmeyiz”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla yanıt verdi. Fabrikanın içinde direnişi sürdüren yaklaşık 20 işçi oturma eylemi yaparak polisi protesto ederken, dışarıdaki işçiler de patronun direnişi kırmak için kendilerine ücretli izin verdiğini, ama birliklerinin bozulmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. “Bölünme yok, dışarıda da içeride de aynıyız” diyen işçiler, Arçelik’in diğer fabrikalarında çalışan işçileri de direnişi destek vermeye çağırdı.

***

Arçelik LG işçileri ne istiyor?

>Fabrikada mobbing düzeyine varan baskılar son bulsun.

> Atılan işçiler geri alınsın.

> Ücretler Renault ve Tofaş’taki iyileştirmeler baz alınarak yükseltilsin.

> Türk Metal’in sendika odası kaldırılsın. Türk Metal fabrikadan tamamen gitsin.

>İşçilerin seçtiği temsilciler yönetim tarafından tanınsın.

Fotoğraflar: Kızılbayrak, Alınteri, Metal İşçilerinin Sesi

LG’de direnişe baskı arttı: Polis fabrikaya girdi

Arçelik’te baskılara karşı direnen işçiler işten atıldı

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! İktidar, hukuksuz ve keyfi 1 Mayıs yasağını sürdürüyor! Özel'den Yerlikaya'ya '1 Mayıs' telefonu: Kararınızı gözden geçirin İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Bir elde karanfil, bir elde mahkeme kararı: 1 Mayıs’ta Taksim'e!