Attıkları her adım yeni bir karmaşa

YÖK’ün, yüz yüze eğitim kararı alan rektörleri arayarak, “Sadece bizim istediğimiz bölümler yüz yüze eğitime devam edecek” dediği ortaya çıktı.

Mustafa BİLDİRCİN

YÖK’ün 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından yükseköğretime yönelik aldığı hemen her karar kafaları daha da karıştırdı. İlk olarak 9 Şubat’ta, üniversitelerde bahar döneminin ikinci bir duyuruya kadar ertelendiği açıklanırken 11 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üniversitelerde uzaktan eğitime geçildi” dedi. YÖK de Erdoğan’ın açıkladığı kararı bir duyuru ile kamuoyu ile paylaştı.

KYK yurtlarındaki öğrenciler, depremzedelerin yurtlarda konaklatılacağı gerekçesiyle yurtlarından çıkartıldı. Çok sayıda öğrenci, çöp poşetleri içerisinde odalarının önüne bırakılan eşyalarını da alarak ailelerinin yanına döndü. Ancak durum hala netleşmedi. YÖK, 17 Şubat’ta yeni bir açıklama daha yaparak, uygulamalı programlarda yüz yüze eğitime devam edileceğini, diğer bölümlerin ise uzaktan eğitim yapacağını kaydetti.

Karmaşa bununla da son bulmadı. Hangi bölümlerin yüz yüze eğitime devam edeceği net olarak belirlenmezken son karar üniversite senatolarına bırakıldı. Kurullarını toplayan çok sayıda üniversite, yüz yüze eğitim kararını öğrencilerine duyurdu. Bu kez de yurtlarından çıkartılan öğrenciler için barınma sorunu baş gösterdi. Üniversite öğrencilerinin kafa karışıklığı sürerken 18 Şubat gecesi ilginç bir gelişme yaşandı. YÖK’ten, senatolarından yüz yüze eğitim kararı çıkan üniversitelerin tek tek arandığı iddia edildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, “Dün üniversiteleri ve rektörleri nasıl tehdit ettiğinizi biliyorum. Üniversiteleri açın, bölgeden gelip barınma sorunu olan herkesi yerleştirmeye talibiz” ifadelerini kullandı.

BÜTÜN YURTLARI BOŞALTIN

BirGün’ün edindiği bilgiye göre, öğrencilerin yüz yüze eğitim için öğrenim gördükleri kente dönüş hazırlıkları devam ederken üniversite rektörlerine talimat gönderildi. 18 Şubat gecesi apar topar rektörlere ulaşılarak, “Yüz yüze eğitim kararının üniversite senatolarına bırakılması uygulamasından vazgeçtik. Sadece belirlediğimiz bölümler yüz yüze eğitim yapacak. Bütün yurtlarınızı boşaltacaksınız” denildi. Yaşananları değerlendiren CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, “Pandemi döneminde başarısız bir sınav verilen uzaktan eğitim ısrarından vazgeçilmeli. Bir çözüm üretmek gerektiğinde hemen eğitimi feda etmek doğru bir yöntem değil” dedi.

***

Öğrenciye gözaltı

Çok sayıda öğrenci, Maraş merkezli depremlerin ardından üniversitelerde online eğitime geçilmesi kararını protesto etmek için İstanbul Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde bir araya geldi. Öğrenciler, toplanırken polis öğrencileri çembere aldı. Polis çemberi içinde öğrenciler, "Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek” sloganı attı. Polis, öğrencileri darbederek gözaltı aracına bindirdi. Bir grup öğrenci de Nail Bey sokağında toplandı. Polis burada da bazı öğrencileri gözaltına aldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’nin kindar nesil ajandası Seçim bitti, verilen sözler unutuldu: Bakan Tekin'den 'mülakat' savunması Din dersi kitabı AKP beyannamesi MEB herkesi 'savunmaya' çağırdı: Twitter’dan müfredat eleştirilerine karşı kampanya Türkiye’de Köy Enstitüleri, Küba’da Lenin Lisesi