Ay keşif görevlerinde kullanılacak: Çin'in aktarım uydusu yörüngeye ulaştı

Çin'in keşif araçlarının Dünya ile irtibatını sağlamak üzere Ay'a yolladığı aktarım uydusunun yörüngeye ulaştığı bildirildi.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, (CNSA) keşif araçlarının Dünya ile irtibatını sağlamak üzere Ay'a gönderdiği akarım uydusunun yörüngeye ulaştığını açıkladı. 

CNSA,'dan yapılan açıklamada, "Çüeçiao-2" (Saksağan Köprüsü-2) uydusu, 112 saatlik yolcuğun ardından Ay'a 440 kilometre kala gerçekleştirdiği fren manevrasının ardından yörüngeye girdiği belirtildi.

Açıklamada, uydunun sonraki aşamada irtifa ve eğiminin ayarlanarak eliptik yörüngedeki planlanan konumuna yerleşeceği kaydedildi.

Çüeçiao-2 Uydusu, 20 Mart'ta Long March-8 taşıyıcı roketiyle, Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı.

Çin Uzay Teknolojisi Akademisi (CAST) tarafından geliştirilen uydu, CAST2000 uydu platformunun iskeleti üzerine inşa edildi.

Yaklaşık 1,2 ton ağırlığındaki uydunun, biri Ay'daki keşif araçlarıyla iletişim, diğeri ise Dünya'ya veri aktarımı işlevini yerine getiren 4,2 ve 0,6 metre çaplarında iki parabolik anteni bulunuyor.

AY KEŞİF GÖREVLERİNDE KULLANILACAK

Çüeçiao uydularının ilki, 2018'de Çin'in Ay'ın uzak yüzüne ilk yumuşak inişi yaptığı Çang'ı-4 görevinde kullanılmak üzere uzaya gönderilmişti.

Yeni fırlatılan uydunun, öncelikle bu yıl Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere gönderilmesi planlanan "Çang'ı 6" keşif aracının iletişimini sağlaması amaçlanıyor. Uydu, daha sonra diğer keşif görevlerinde de kullanılacak.

Çin, Ay'daki keşif faaliyetini gelecek yıllarda da sürdürmeyi planlıyor. Bu kapsamda, "Çang'ı 6"nın ardından, 2026'da Ay'ın güney kutbunda keşif yapmak üzere "Çang'ı 7", 2027'de doğal kaynak kapasitesini ve kullanılabilirliğini doğrulamak ve Ay yüzeyindeki uzay üssü inşası için testler yapmak üzere "Çang'ı 8" görevleri planlanıyor.

Ülke, 2030'larda Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi, Uluslararası Ay Araştırma Üssü kurarak daha ileri keşif faaliyetlerine zemin hazırlamayı hedefliyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Japonya'nın "SLIM" aracı üçüncü Ay gecesini başarıyla atlattı Modem arayüzüne nasıl girilir? Çin'in dev radyo teleskobu 900'den fazla pulsar tespit etti Elon Musk duyurdu: Beyin çipi yerleştirilen kişi zihniyle bilgisayar faresini kontrol edebildi Elon Musk'tan TikTok açıklaması