Bakanlık hileli ürünleri açıkladı: Dönere lohusa şerbeti katıyorlar

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarafından yapılan incelemeler sonucunda, bazı restoran ve büfelerin tavuk ve hindi etinden döner yapıp içine lohusa şerbeti eklediği, karabiber yerine çöp, dal, yaprak; antepfıstığı yerine de bezelye ve yeşile boyanmış yerfıstığı kullanıldığı belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bu hafta 91 firmaya ait 113 hileli ürünü açıkladı. 2012'den bu yana toplamda 3 bin 605 parti ürün tağşiş ve taklit listesine alınmış oldu. Firmaların haricinde bazı restoran ve büfelerin tavuk ve hindi etinden döner yaptığı, karışımın anlaşılmaması için içine lohusa şerbeti eklediği belirtildi. Karabiber yerine çöp, dal, yaprak; antepfıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yerfıstığı kullanıldığı öğrenildi.

Hürriyet'ten Sefer Levent'in haberine göre, bazı restoran ve büfeler et dönerde soya kıyması, tavuk ve hindi eti kullanıyor. Sahte dönerin içine ayrıca hayvanların iç organları, bağırsak, hayvan tırnağı, tavuk kırıntıları da katılıyor. Tüm bu karışım anlaşılmasın diye lohusa şerbeti ile de renklendiriliyor.


'Bize neler yediriyorlar' başlıklı yazısında Levent, gıda ürünlerinde yapılan hileleri şu şekilde anlattı:

* Karabiber pahalı bir baharat. Ama bazı restoranların masasında karabiber görünümlü şeyler var. Şeyler diyorum çünkü tanımlamak zor. Bu karabiberin içinde karabiber dışında, çöp, dal, yaprak aklınıza ne gelirse var. Öğütülmüş önünüze konulmuş. Benzer uygulamaların kırmızı biber ve pul biber başta olmak üzere tüm baharatlar için yapıldığını da belirteyim.

* Portakal cenneti Türkiye’de taze sıkılmış diye sunulan çoğu portakal suyu aslında konsantre. Masada açılmadan bardakta gelen gazlı içecekler aslında bildiğiniz markaların ürünleri değil. Sahte alkollü içecek başlı başına yazı konusu olur. Şişesiyle alın masada yanınızdan ayırmayın!

ANTEPFISTIĞI YERİNE BEZELYE

* Özellikle tatlılarda kullanılan Antepfıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yerfıstığı kullanılıyor. Tereyağlı diye satılan baklava başta olmak üzere tatlılara tereyağı aroması ya da margarin ekleniyor. Baklava şerbetlerinde şeker yerine bolca tatlandırıcı ve mısır glikozu kullanılıyor. Ceviz yerine leblebi tozu, şeker yerine mısır şurubu kullanımı da çok yaygın.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Ankara Tabip Odası Sağlık Bakanlığı bürosu olmamalı İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” Cizrespor Kulüp Müdürü Cengiz Şeremet hayatını kaybetti: Erdoğan ve Koca'ya 'anjiyo ünitesi' çağrısı yapıldı SGK'nin geri ödeme listesine 81 ilaç daha eklendi Alzheimer tedavisine bir adım daha: Koruyucu gen unutturmayacak