Battaniye çağı

Bu yılın ilk sekiz ayında borcu ödenmediği için doğalgazı kesilen abone sayısı 37 bin 657’e yükseldi. Bir yılda iki kat artış yaşanırken önerge sahibi Gürer, ‘iktidarın halkı battaniyelere mahkum ettiğini’ söyledi.

Ekonomi Servisi

Bu yıl doğalgaza yapılan dört ayrı zam sonrası faturalar geçen yıla göre yüzde 567 oranında şişerken ocak-ağustos arasında 37 bin 657 kişinin doğalgazı kesildi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in borcunu ödeyemediği için doğalgazı kesilen abonelere dair soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yanıtladı. Dönmez, Türkiye genelinde borcu ödenmediği için doğalgazı kesik olan abone sayısının 2021 yılı için 22 bin 142 olduğunu belirtti.

Bakan Dönmez doğalgazı kesilen abonelerin büyük çoğunluğunu köy/yayla evi, yazlık gibi dönemsel kullanılan meskenler ile sezonluk kullanılan ticarethaneler oluştuğunu ifade etti.

BAKAN’IN HESAP OYUNU

Önerge sahibi Gürer, doğalgaz fiyatlarına art arda gelen zamların, tüketiciyi faturalarını ödeyemez hale getirdiğini belirtti. Gürer, Dönmez’in yanıtlarında borcu nedeniyle kesik olanların yer aldığını, abone iptallerine ise yer verilmediğine dikkat çekti.

BİR YILDA 2 KAT ARTIŞ VAR

Borcu ödenmediği için doğalgazı kesilen abone sayılarını geçen yıl ve bu yılın ilk 8 ayına göre kıyaslayan Gürer, “Geçen yılın 12 ayında 22 bin 142 olan doğalgazı kesilen abone sayısı bu yılın ilk 8 ayında 37 bin 657’ye çıkmış yani kaba bir hesapla geçen yıl ile bu yıl arasında faturasını ödeyemediği için doğalgazı kesilen abone sayısında yüzde 100’ün üzerinde bir artış olmuş” değerlendirmesinde bulundu.

Gürer, “Enflasyonun altında gerçekleşen ücret artışları vatandaşı yokluk ve yoksulluğa mahkûm etmiştir. Dar gelirli, sabit gelirli ve emekli vatandaşlarımız aydınlanma ve ısınma sorunu yaşamaktadır. Elektrik ve doğalgaz borçlarından dolayı meskenler de kesinti yapılmakta ve kapatmalarda olmaktadır” diye konuştu.

Gürer elektrik kesintileriyle ilgili ise şu değerlendirmede bulundu: “Bakan Fatih Dönmez, borcu nedeniyle elektriği kesilen abone sayısının 2020’de 343 bin 68, 2021’de ise 425 bin 751 olduğunu ve bu yılın ilk 7 ayında borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısının ise 236 bin 617 olduğunu yazılı soruma yanıt olarak vermişti.”

***

HER GÜN 30 BİN KİŞİNİN KAPISINA HACİZ YA DA İCRA EMRİ GİDİYOR

1 Ocak-1 Aralık tarihleri arasında UYAP üzerinden açılan icra dosyalarının sayısının son bir yılda 1 milyon 176 bin adet artarak 24 milyona ulaştığını belirten CHP’li Gürsel Tekin, “Her gün ortalama 30-35 bin kişinin kapısına haciz ya da icra emri gidiyor. Vatandaşlarımızın neredeyse yüzde 30' u icralık olmuş durumda. Önümüzdeki günlerde çok daha fazla insan hacizle karşılaşacak, AKP, hem vatandaşı hem de ülkeyi borç batağına soktu” diye konuştu. 2002'de sadece 8 milyon icra dosyası olduğunu hatırlatan Tekin, “24 milyon dosya 3 kat artış demek. Aradan 20 yıl geçti, bugün bu sayı da 24 milyona ulaştı. AKP sayesinde borç batağına saplanan yurttaşlarımızın bankalara ve finans şirketlerine olan borcu toplamda 1 trilyon 425 milyar liraya çıktı. Bankalara bireysel kredi borcu bulunan vatandaş sayısı son bir yılda 2 milyon kişi artarak 36 milyon 671 bin kişiye yükseldi” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Faiz kararının ardından dolar/TL'de son durum Merkez Bankası'ndan yerel seçim sonrası ilk faiz kararı Çimentoya zam geldi, müteahhitler isyanda Kayıp sürüyor: Gram altın 3 haftanın en düşük seviyesinde Motorine indirim geldi: Fiyatlar, pompaya yansıdı