Bilim Kurulu üyesinden aşı açıklaması: mRNA aşıları daha fazla antikor üretiyor; en kötü aşı bile olunmalı

TTB’nin Covid-19 Pandemisi 10. Ay Değerlendirmesi Raporu’nun açıklandığı online toplantıda konuşan Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap, “mRNA dediğimiz, ülkemize henüz gelmemiş olan aşılar biraz daha yüksek oranda antikor üretimine sebep oluyor” dedi. Azap, “En kötü aşı, en iyi koronavirüs hastalığından daha iyidir. O yüzden aşı olmak gerekir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB), koronavirüs salgının Türkiye’deki on ayına ilişkin hazırladığı, “Covid-19 Pandemisi 10. Ay Değerlendirmesi” raporunu, düzenlediği online toplantı ile paylaştı. Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap, mRNA aşılarının Türkiye’nin aldığı inaktif aşılardan daha fazla antikor ürettiğini söyledi ve “En kötü aşı, en iyi koronavirüs hastalığından daha iyidir. O yüzden aşı olmak gerekir” diye ekledi.

TTB’nin düzenlediği online toplantıya TTB Merkez Konsey üyeleri ve TTB Covid-19 İzleme Kurulu üyesi doktorlar katıldı.

Toplantıya katılan bir diğer isim ise, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap oldu.

Azap, burada yaptığı açıklamada, farklı tekniklerle üretilmiş olan koronavirüs aşılarının güvenlikle ilgili bir soruna neden olmadığını vurguladı. Azap, “mRNA dediğimiz, ülkemize henüz gelmemiş olan aşılar biraz daha yüksek oranda antikor üretimine sebep oluyor. Bu bir avantaj gibi görülüyor. Çalışmalara ileriki yaş gruplarını da aldıkları için onlarda da etkili olduğunu bildiğimiz aşılar. Ama diğer yandan da bu aşılara bağlı alerjik yan etkilerin diğer yöntemlerle üretilen aşılardan daha fazla olduğunu da biliyoruz” diye konuştu.

“Bir pandemiyle karşı karşıya olduğumuz için, mutasyona uğradığı ve daha fazla kişiye bulaşma riski olduğu için uzun dönem güvenlik verilerini bekleyip aşıların kullanılması gibi bir şansımız yok” diyen Azap, “Faz 2, Faz 3 çalışmalarındaki verilere bakarak, kabaca ciddi bir yan etki olmadığı görüldükten sonra bu aşıların kullanılması bilimsel olarak tam da yapılması gereken şey” ifadelerini kullandı.

Azap, herkesin aşı olması gerektiğini şu ifadelerle anlattı: “En kötü aşı, en iyi koronavirüs hastalığından daha iyidir. O yüzden aşı olmak gerekir.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Geçim sıkıntısı depresyonu artırdı İzmir Tabip Odası’nın yeni yönetimi belli oldu İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” Halkın sağlık hakkı için adayız