Bir yanda açlık bir yanda şatafat

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tasarruf Genelgesi’nin yayımlandığı 2018’den bugüne 5,7 milyon TL kira ödedi ve 524 milyon TL’lik bina satın aldı.

Mustafa BİLDİRCİN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 2018-2022 döneminde kiralanan ya da satın alınan taşınmazların maliyeti dudak uçuklattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2018 yılında yayımlanan ve kamunun taşınmaz satın alması ya da kiralamasına sınırlama getiren Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin kağıt üzerinde kaldığını ortaya koyan verilere göre, müdürlüğün kasasından kira için dört yılda 5 milyon 782 bin TL ödeme yapıldı.

Bağlı kuruluşu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü için 5,7 milyon TL kira ödemesi gerçekleştiren bakanlığın öte yandan, hizmet binası olarak kullanılmak üzere satın aldığı iki adet bina için de 542 milyon TL ödediği belirlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin soru önergesine verdiği yanıt da kamuda tasarrufun lafta kaldığını gün yüzüne çıkardı.

DUDAK UÇUKLATAN RAKAM

Yanıtta, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü için 2018 yılında satın alınan iki adet hizmet binasının maliyetine de yer verildi. Buna göre, Ankara Yenimahalle’de satın alınan 3 katlı bina için 295 milyon TL, İstanbul Ataşehir’de satın alınan bina için ise 229 bin TL para harcandı. Böylelikle, yalnızca 2018 yılında müdürlük için alınan hizmet binalarının maliyeti 524 milyon TL’ye ulaştı.

HARCAMANIN İZAHI YOK

Bakanlığın, yalnızca bir bağlı kuruluşu için ödediği kiraya yönelik değerlendirmelerde bulunan CHP’li Abdurrahman Tutdere, Tasarruf Genelgesi’nin istisnasız tüm bakanlıklarca yok sayıldığını kaydetti. Tüm israf harcamalarının açık şekilde kamuoyuna yansıdığının altını çizen Tutdere, şunları söyledi:

“Balık baştan kokar’ derler. Sayıştay tarafından yayımlanan mali raporlara göre, tasarruf genelgesi yayımlayan Cumhurbaşkanlığı’nın günlük gideri 10 milyon lirayı aşmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘İtibardan tasarruf olmaz’ anlayışı devletin tüm kurum ve kuruluşlarına sirayet etmiş durumda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Tasarruf Genelgesi’ni yok sayan bu akıl almaz ve dudak uçuklatan gider kalemlerinin hiçbir şekilde izahı olamaz. Erdoğan’ın söylediği gibi, ‘Bir tarafta açlığın, diğer tarafta lüksün hüküm sürdüğü bu düzen artık devam edemez.’ Yurttaşlarımız açlıkla mücadele ederken onların alın teri çarçur edilemez, birilerinin rahatı için yok yere harcanamaz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Bahçeli, Mehmet Şimşek'e sahip çıktı: Ferdi Tayfur'lu paylaşım hakkında açıklama Özgür Özel'den 'Erdoğan görüşmesi' hakkında açıklama Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs kararı: Avrupa Yakası ablukaya alınacak! Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi