Bisikletli hayata bugün adım atın

Ahmet YEŞİL

Yaklaşık 200 yıl önce odunlarını at üstünde taşımaya alışmış ormancıların at yokluğuna çare olması için icat edilen bisiklet, kısa zamanda amacından sapıp genç-yaşlı, kadın-erkek, zengin-fakir, eğitimli-eğitimsiz, doğulu-batılı hemen herkesin ulaşım, spor, eğlence ve hobi aracı oldu. Dünya tarihinin çok önemli bir değeri olan bu eşsiz icada ancak yüzlerce yıl sonra bir 'gün' atfedilmiş olsa da mütevazı bisiklet, kendisine hak edilmiş değeri vermemiş 'gün koyuculara' hiç darılmamıştır.

Biz bisikletçilerin hiç susmadan anlatmaya çalıştığı bisiklet heyecanı, hayatında bisiklet sürmemiş, haliyle bu bağımlılığı yaşamamış dostlarımıza biraz saçma görünebilir. Gerçekten iki tekerli bu sade araç, neden insanlara böyle keyifli gelir ki?

Çünkü bisiklet özgürlük demektir.

İster temiz asfalt, ister dağ bayır olsun, bisiklet ulaşımın en keyifli yüzüdür. Kalabalık şehirlerin en hızlı ulaşım aracı olması yanında çok uzak yerlere giderken doğal güzellikleri yaşamanızı sağlayacak kadar yavaştır da.

Bisiklet sağlık demektir. Bilinçli bir şekilde yapılan bisiklet sporu, kalp sağlığını korur, şekeri düzenlemeye yardımcı olur, büyük kas gruplarını çalıştırır, kemikleri güçlendirir, stresi ve depresyonu azaltır. Vücuttaki toksik birikmeyi engellemesi sebebiyle bazı kanser risklerini azaltmaya yardımcı olur.
Bisiklet çevreciliktir.

Fosil yakıtları kullanmaması sebebiyle çevreyi koruyan bir ulaşım aracıdır. Ayrıca bir otomobilde olduğu gibi üretilmesinde onlarca ton hammadde kullanılmaz. Bisiklete her ne sebeple olursa olsun başlayan insanlar doğayla daha çok iç içe oldukları için çevre duyarlılıkları gelişir. Birçok bisikletçi arkadaşım, bisiklete başladıktan sonra çevre üzerine daha çok sorumluluk almaya, hayvan haklarını daha fazla önemsemeye başladıklarını söylemişlerdir.Bisiklet dostluktur. Bisikletin her türlü kullanım amacına hitap eden bisiklet toplulukları spor seven, çevreye duyarlı insanların olduğu yepyeni dostlukların kurulmasına yardımcı olur. Katılımcılar, bisiklet topluluklarıyla birlikte yaptıkları gezilerle yeni dostluklar kurar, onların bilgi ve deneyimlerinden yararlanır, kendi bilgi ve deneyimlerini aktarır. Bisikletin güzelliğiyle başlayan dostluklar insanın kendi çevresinden çıkıp daha çok insanı, daha çok kültürü tanımasına katkı sağlar.

Bisiklet ekonomiktir.

Amacına uygun, doğru seçilmiş bisiklet ve ekipmanları için verilen ücret ulaşıma, kaliteli bir hobiye, keyifli zaman geçirmeye, olası sağlık harcamalarına verilmeyen para olarak karlı bir yatırımdır.

Bugün 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü.

Bisiklet sever herkesin bu güzel gününü kutlu olsun. Sadece 3 Haziran'ı değil, bisiklet sayesinde bayram coşkusuyla geçirilecek daha nice günler için, bisiklete başlamak için bugün harika bir gün. Çünkü bisiklet çok güzel bir şey!

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Endemik çiçekleri motosikletle ezdiler Yol bakımı için doğa talanı Haddehane projesinin 'ÇED olumlu' kararına mahkemeden iptal kararı Koza Altın’ın gözü şimdi de yaylalarda Şişli’nin ‘Kanal İstanbul’u mühürlendi