Botan Çayı faciasında ikinci bilirkişi raporu: Yaralı ve ölenler kusurlu

Ağustos 2014’te meydana gelen 6 kişinin yaşamını yitirdiği Botan Çayı faciasında ölenler ve yaralılanlar kusurlu bulundu

SEBAHAT KARAKOYUN senyaprak@gmail.com

Siirt Botan Çayı üzerindeki Alkumru Barajı’nda Ağustos 2014’te meydana gelen ani yükselme sonucunda 6 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin devleti ve işletmeciyi sorumlu tutan raporun ardından şirketin talebi üzerine hazırlanan ikinci bilirkişi raporu ölenler ve yaralananları kusurlu buldu.
Facianın ardından bir heyetle birlikte olay yerine giderek incelemelerde bulanan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, barajı işleten şirketin talebi üzerine hazırlanan ikinci bilirkişi raporuna ulaştı. Raporda, olay yerinde belirlenmiş ölçü ve standartlarda “Suyun Ani Yükselmesinden Dolayı Suya Girmek Yaklaşmak Tehlikeli ve Yasaktır” ikaz levhalarının bulunduğu belirtildi. Barajda siren ve ışık ile uyarıda bulunulduğu, siren sisteminin çalıştığı kaydedildi.

YÜZME BİLMİYORLARDI
Raporda, ölenlerden Sena Nur Parlaküşer( 10), Betül Parlaküşer (8), Şevval Parlaküşer’in( 6) yaşında oldukları ve yüzme bilmedikleri vurgulanarak, şöyle denildi:

“Botan Çayı’nda su akış hızının hemen her gün değişiklik göstererek tehlikeli olduğunu bilmelerine ve yüzme bilmemelerine rağmen, üstelik çayın ortasında oluşan adacıklarda piknik yapmaları ile kendilerinin ve çocuklarının can güvenliğinin sağlanması hususunda kendilerinden beklenen dikkat ve özeni göstermedikleri, çay kenarında bulunan ikaz levhalarını ve siren sesini göz ardı ederek olayın meydana gelmesinde, maktuller Sena Nur, Betül ve Şevval dışındaki piknik yapanların kusuru bulunmaktadır.”


Raporda, olayda yaşamını yitiren Ahmet Tente ve Osman Parlaküşer ile, yaralılar Emine Kunduracıoğlu, Leyla Tente, Sabriye Tente, Beşire Tente, Yunus Emre Öztaş, Ebru Olgun, Gönül Olgun, Ercan Olgun, Doğan Güleç, Kerime Parlaküşer ve Recep Tente’nin “asli kusurlu” olduğu öne sürüldü.

Özel, ikinci bilirkişi raporunu “felaket” olarak niteleyerek, şunları söyledi:
“Olaydan bir gün sonra ordaydık, sireni çaldırdık ve siren sesi duyulmuyordu. 1. bilirkişi hem devleti hem barajın sahiplerini sorumlu tutmuştu. İkinci bilirkişi ise 6-8-10 yaşında kızların babalarını ‘Yazıları gördünüz ama piknik yaptınız’ diye sorumlu tutmuş. İkinci bilirkişiyi talep eden LİMAK. ABD’de bu tür durumlarda küçük bir helikopter, barajın üstünden yükseliyor ve insanlara anons yapıyor. Bu büyüklükte bir tesiste mutlaka anons helikopteri gezmeliydi. Çocuklar, puant saatlerde elektrik satmanın kurbanı oldu.”

KAMU VİCDANI AFFETMEZ
Özel, olay günü kapaklar yavaş yavaş açılmış olsaydı piknik yapanların kaçma fırsatı olacağını vurgulayarak, “Bu rapor, devletin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Bu kadar fakirliğin olduğu bir yerde ‘Neden yazıyı okumadın’ denmez” dedi.

Bu faciayla ilgili olarak yaşamını yitirenlerin sorumlu tutulmasını kamu vicdanının affetmeyeceğini kaydeden Özel, işletmeci şirket LİMAK’ın sahibi Nihat Özdemir’e seslenerek şunları söyledi:

“Botan’ın suyundan para kazanıyorsun, Ankara’dan bilirkişi seni akladı. Vicdanın nasıl rahat olacak? Ben orada sirenin çalmadığını kendi kulağımla duydum. Ölümlerin üzerinden 16 ay geçti, ancak yeni bir önlem alınmadığını biliyorum.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Sağanak ve toz taşınımı bekleniyor Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! Devlet bulamadı, PTT hemen buldu