BTS: Kadrolaşmadan vazgeçilmeli, liyakata dayalı atamalar yapılmalı

BTS Merkez Yürütme Kurulu, önceki gün Malatya'nın Battalgazi İlçesinde iki yük treninin çarpıştığı kazayla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Önümüzdeki süreçte benzer kazaların yaşanmaması için kurum içi atamalarda siyasi kadrolaşmadan hızla vazgeçilerek, liyakata dayalı atamalar yapılmalıdır” denildi

BİRGÜN/ ANKARA

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Merkez Yürütme Kurulu, geçtiğimiz cumartesi günü Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Kemerköprü Mahallesi yakınlarında iki yük treni kafa-kafaya çarpıştığı ve iki makinistin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında, “Önümüzdeki süreçte benzer kazaların yaşanmaması için demiryollarında tek elden hizmet verme yönünde karar alınmasının yanı sıra acil olarak bir trenin güvenli bir şekilde çalışması için yeterli unvanda personelin bulundurulması sağlanmalı ve kurum içi atamalarda siyasi kadrolaşmadan hızla vazgeçilerek, liyakata dayalı atamalar yapılmalıdır” ifadeleri yer aldı.

KAZALARIN TEMEL NEDENİ OLDU

“Malatya’da yaşanan bu kazanın nedenini sadece makinistlere ya da birkaç personele yıkmak işin kolaycılığı olmasının yanı sıra, ne kazaların yaşanmasını engelleyecek ne de bu kazanın gerçek nedenini ve sorumlularını açığa çıkaracaktır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Belirtmek gerekir ki siyasi iktidarın tercihleri doğrultusunda demiryollarının yeniden yapılanması amacıyla hayata geçirilen uygulamalar, ardından kurum TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Anonim Şirketi olarak ikiye ayrılmasına neden olan 1 Mayıs 2013 tarihinde 6461 sayılı Türkiye’de Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi hakkındaki kanunun yürürlüğe girmesi ve beraberindeki süreç bir süreden beridir yaşadığımız facia niteliğindeki bu kazaların temel nedenini oluşturmaktadır.

Bu süreç TCDD’nin yapısında ve mevzuatında ciddi değişikliklere neden olmuş; personel sayısı azalmış, bütün yük makiniste yüklenmiş, trenlerin hazırlanmasında görevli personelin yapısı değişmiş, aynı görev farklı statülerdeki personele yaptırılmaya başlanmış, kurumsal yapıda yapılan yanlış değişikliklerle demiryolu sistemi karma karışık bir hale getirilmiştir.

YANDAŞ SENDİKA ÜYELERİ HÜLLE YOLUYLA ATANDI

Diğer yandan yakın zamanda TCDD Genel Müdürlüğü tarafından; içerisinde sendikamızın 15 üye ve yöneticisinin olduğu onlarca personel kendi istekleri dışında ve hiçbir gerekçe gösterilmeksizin başka işyerlerine sürgün edilmesine, TCDD’de örgütlü bulunan yandaş sendikanın üye ve yöneticilerinin ise hülle yoluyla atandığı kararlar alınmıştır.

Bu süreçte sürgünlerin geri alınması talebiyle yaptığımız açıklamalarımızda belirttiğimiz gibi demiryollarında atamalar; bilgi, birikim, liyakat ve atama prosedürü yerini yandaşlığa bırakmasının çok tehlikeli sonuçlar yaratacağına, kazaların yaşanacağına vurgu yapılmıştır.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! Erden Timur: Tarikatçı dendiği için Alevi olduğumu söylemek zorunda kaldım Sosyalistlerden ortak açıklama: 1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek üzere Saraçhane’de buluşalım!