Malatya’da 2 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin TCDD’nin bilgi notunda trenlerden birinin makinalarında arıza olduğu, bu yüzden hareketine izin verilmediği belirtildi. Trenin buna rağmen neden hareket ettiğine dair ayrıntıya ise yer verilmedi

Malatya’daki kazaya ilişkin TCDD’nin bilgi notu: Trenlerden biri arızalıydı hareket etmesi yasaktı

HABER MERKEZİ

Malatya’da iki yük treni, Battalgazi ilçesine bağlı Hatunsuyu Mahallesi Karabağlar Mevkiinde kafa kafaya çarpıştı. Kazada her iki trenin makinist bölümleri demir yığınına döndü.

Kazada İbrahim Halil Kaya, Erdoğan Batar, Yılmaz Güneş ve ismi öğrenilemeyen bir kişi yaralı olarak kurtulurken; Mahmut Kaya ve Mehmet Ulutaş adlı iki makinist hayatını kaybetti. Kazaya ilişkin TCDD’nin ilk değerlendirmesine BirGün ulaştı. TCDD tarafından kazaya ilişkin hazırlanan bilgi notunda, kazaya karışan trenlerden birinin makinalarında arıza olduğu, bu yüzden Malatya’dan hareketine izin verilmediği belirtildi. Ancak trenin buna karşın neden hareket ettiğine dair ayrıntılara yer verilmedi.

Çalışanlar hataya zorlanıyor

Öte yandan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş yaklaşık bir aydır TCDD Genel Müdürü’nden randevu almaya çalıştıklarını kaydetti: “Demiryollarında yöneticiler demiryolları ile değil farklı şeylerle ilgileniyorlar. Demiryollarında can taşıyoruz, yaşanan sürgünler ve liyakatsiz atamalar insanlarda dikkatsizliğe neden oluyor. Bunun sonucunda kazalar oluyor. İnsan hatası olabilir ama nedeni huzurlu bir çalışma ortamının olmaması. Çalışanlar hataya zorlanıyor.”

Demiryollarında hiçbir eğitimi olmayan kişiler atandığını ifade eden Bektaş, “Yönetmenliğe uygun olmayan atamalar yapılıyor. Şu an demiryolları yönetmenliğinin uygulandığı bir yönetim yok. Olması gerekenden uzak. Kazaların asıl nedeni budur” diye belirtti. Bu kazada birinci derecede sorumlu Ulaştırma Bakanlığı, TCDD Genel Müdürü ve altındaki daire başkanlarıdır. Bir an önce gerekli tedbirler alınması lazım, Bakanlığın bu gidişata dur demesi gerek.”