Büyük grev yaşamı durdurdu

Haber Merkezi

İngiltere'de demiryolu işçileri ücret talebiyle başlattıkları greve devam etti. Son 30 yılın en büyük grevini gerçekleştiren 40 binden fazla işçi, ulaşım ağını kapatarak yaşamı durma noktasına getirdi. Ulaşım sağlayamayan İngiltereliler bisikletlerini ya da karayolu taşımacılığını kullanmak zorunda kaldı. Her gün yüz binlerce insan taşıyan hatlar boş kaldı. Demiryolu, Denizyolu ve Ulaştırma (RMT) Sendikası’nın örgütlediği eylemde hükümetin yüzde 3 zam teklifine karşı işçiler yüzde 7 istiyor.

Ülke genelinde düzenlenen grev nedeniyle İngiltere, Galler ve İskoçya'da tren seferleri durma noktasına geldi. Metro hatları kapandı. Başkent Londra'daki Euston ve London Bridge başta olmak üzere yoğun istasyonlar grev nedeniyle boş kaldı. Londra metrosu seferleri de büyük ölçüde askıya alındı.

RMT Sendikası Genel Sekreteri Mick Lynch, greve ilişkin açıklamasında, hükümeti anlaşmayı engellemekle eleştirdi ve görüşmelerin başarısız olması durumunda, daha fazla grevin yapılabileceği konusunda uyardı.

Son 30 yılın en büyüğü olarak değerlendirilen grev yarın da devam edecek. Sendika, artan enflasyon karşısında yüzde 7'lik zam isterken, hükümet yüzde 3 öneriyor. Ülkede enflasyonun sonbaharda yüzde 11'i bulması bekleniyor.

Kanada da yaklaşık 1 haftadır ücret zammı talebiyle grevde olan demiryolu işçileri İngiltere’deki sınıf dostlarıyla dayanışma gösterdi. İşçiler “Meslektaşlarımızın sorunlarını biliyor ve onların yanında yer alıyoruz” açıklaması yaptı. Kanada’daki demiryolu grevleri önceki yıllarda hükümet tarafından engellenmişti.

SAĞLIKÇILAR DA AYAKTA

Avustralya’da ise 140 bin sağlık emekçisi gelecek hafta greve çıkacak. Sağlıkçılar salgın döneminde fedakarlık yaptıklarını ancak buna rağmen alım gücünde kayıp yaşadıklarını belirtiyor. Sağlıkçılar yüzde 7 zam talep ediyor. Yunanistan'ın başkenti Atina'da da sağlık çalışanları sağlık sistemine ayrılan bütçenin ve personel sayısının artırılması talebiyle greve gitti. Yunanistan Kamu Hastaneleri Çalışanları Federasyonunun (POEDIN) çağrısıyla sağlık çalışanları, Atina ve çevresinde greve giderken bir grup da Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı. Mavili Meydanı'nda başlayan protesto yürüyüşü, Sağlık Bakanlığı önünde tamamlandı. Eylemciler, Bakanlık önünde attıkları sloganlarla sektördeki personel sayısının azalışına dikkati çekti ve sağlığa devlet bütçesinden daha büyük pay ayrılmasını talep etti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’a dakikada bir asgari ücret Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Uçak biletlerinde tavan fiyata zam