Çalışmaya zorlanan Sanel işçileri tepkili: Evde kal demek kolay

İstanbul’daki Sanel fabrikasında bir işçide koronavirüs tespit edildi ama üretim durdurulmuyor. Patron, “Devletten bana yazı gelmedi, üretimi durduramam, isteyen gidip rapor alsın” diyor. İşçiler soruyor: Nasıl evde kalacağız?

İstanbul Maltepe’de 200’den fazla işçinin çalıştığı Sanel fabrikasında bir işçide koronavirüs tespit edilmesine karşın üretim durdurulmadı. Fabrika yönetiminin “Bize devletten üretimi durdurmamız için bir yazı gelmedi, isteyen gidip rapor alsın” dediği öğrenildi. İşçiler tedirgin ve tepkili.

BİR İŞÇİNİN TESTİ POZİTİF

Otomobiller için elektrik elektronik aksan üretimi yapılan fabrikada, rahatsızlanan bir işçide koronavirüs tespit edildi. İşçi hastanede tedavi altında. Bunun yanında iki işçinin daha koronavirüs şüphesiyle hastanede tedaviye alındığı, bir işçinin ise ev karantinasında olduğu öğrenildi.

Bu gelişmelerin ardından işçiler üretimin durdurulmasını ve kendilerine ücretli izin verilmesini istedi; ancak yönetim bunu reddetti. Yönetimin işçilere sunduğu gerekçe ise devletin bu yönde bir kararının olmaması. Patronun “Devletten bana yazı gelmediği sürece üretimi durduramam, isteyenler gidip rapor alabilir” dediği ifade ediliyor. Bunun üzerine işçilerden bazıları kendi imkânlarıyla rapor almış durumda. Diğer işçiler ise çalışmaya devam ediyor.

ÖNLEMLER YETERSİZ

Gazetemize konuşan işçiler, fabrikada virüse karşı alınan önlemlerin de son derece yetersiz olduğunu söylüyor. İşçilerin anlatımına göre, salgın başladıktan sonra her yere salgına karşı işçilerin alması gereken önlemlere dair bilgilendirici yazılar asılmış. İşyeri hekimi de bilgilendirme toplantısı yapmış. Bazı yerlere dezenfektan konmuş. İşçilerin ara sıra ateşleri ölçülmeye başlanmış.

Buna karşın fabrikada zaten imalat nedeniyle yaşanan hijyen sorunu çözülmüş değil. Dezenfektasyon ve temizlik konusunda sıkıntılar mevcut. İşçiler tuvaletlere tek kullanımlık peçetelerin bile daha yeni konduğunu söylüyor. Fabrikanın havalandırma sistemi ise yetersiz. Sosyal mesafe sağlanmasına dönük bir tedbir de yok. İşçiler yine dip dibe çalıştıklarını, yemekhanedeki önlemlerin de yetersiz kaldığını anlatıyor.

RAPOR BİTİNCE NE OLACAK?

İşçiler, kendilerine ücretli izin verilmeyince aile hekimlikleri ve sağlık ocaklarından rapor alarak kendilerini korumaya çalışıyor. Onlarca işçi rapor almış durumda; ancak bu raporlar 3-5, en fazla 10 günlük. “Rapor bitince ne olacak bilmiyoruz. Yaşlı anne babalarımız, ufak çocuklarımız var. Korkuyoruz” diyor bir işçi.

Bir diğer işçi ise şunları söylüyor: “Devlet ‘Kendi OHAL’inizi ilan edin’ diyor. Nasıl ilan edelim? Nasıl evde kalalım? Görüyorsunuz işte, bir arkadaşımızda korona tespit edilmiş, bazı arkadaşlarımız hastanede, buna rağmen çalışmaya zorlanıyoruz. Önlemlerin hepsi göstermelik. Devlet neden sokağa çıkma yasağı ilan etmiyor? Ben ilan edeyim OHAL’imi de, patron dinliyor mu? Hayatımızı hiçe sayıyorlar.”

SENDİKAYA DA TEPKİ VAR

Konuştuğumuz işçiler fabrikada örgütlü DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’na da tepkili. Sendikanın patrondan üretimi durdurmasını istediğini, ancak olumsuz yanıt alınca “Yapacak bir şeyimiz yok” diyerek kenara çekildiğini söylüyorlar. “Temsilcilerimiz hiçbir şey yapmıyor, sendika pasif kalıyor” diyorlar.

İşçiler, sendikanın Kartal 1 No’lu Şubesi’ne bağlı. Bir işçi, sendikanın virüs konusunda üzerine düşeni yapmadığı gibi, toplu sözleşme süreci nedeniyle kendilerinden toplu eylem yapmalarını, birlikte yemekhaneye gitmelerini istediğini belirtiyor, “Herkes sosyal mesafe derken biz toplanıp slogan attık” diye konuşuyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise şunları söylüyor: “Bu fabrikada geçen hafta toplu sözleşme imzaladık, bir işçi arkadaşımızda virüs tespit edildi. Bizim net kararımız var, böyle bir durumda derhal işin durdurulacağına dair, bu kararımızı da tüm şubelerimize bildirdik. Derhal gereğini yapacağız.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! İktidar, hukuksuz ve keyfi 1 Mayıs yasağını sürdürüyor! Özel'den Yerlikaya'ya '1 Mayıs' telefonu: Kararınızı gözden geçirin İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Bir elde karanfil, bir elde mahkeme kararı: 1 Mayıs’ta Taksim'e!