'Çarklar dönsün' ısrarı işçileri öldürüyor!

Nisan ayında iş cinayetlerinde büyük artış yaşandı, en az 220 işçi yaşamını yitirdi. Bu işçilerin 103’ü Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. İSİG Meclisi: Covid-19, bir işçi sınıfı hastalığı haline geldi. Çünkü ‘üretmeye mecburuz’ anlayışıyla çarklar dönmeye devam etti ve işçiler evde kalamadılar

EMEK SERVİSİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, nisan ayında 103’ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere en az 220 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Hükümetin ve patronların “çarklar dönsün” ısrarı ve salgına karşı alınmayan önlemler nedeniyle nisan ayında iş cinayetlerinde büyük artış görüldü. Ocak ayında 114, şubatta 133, martta 113 işçi hayatını kaybederken, nisan ayında bu sayı 220’ye yükseldi. Bu yılın ilk dört ayında iş cinayetlerinde can veren işçi sayısı ise 580’e ulaştı.

14’Ü KADIN, 4’Ü ÇOCUK

Nisan ayında hayatını kaybeden işçilerin 176’sı ücretli (işçi ve memur), 54’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Ölenlerin 14’ü kadın, 206’sı erkek işçiydi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, büro, enerji, sağlık ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

Geçen ay 4 çocuk hayatını kaybetti. Bu çocuklar tarım işkolunda çalışıyordu. 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen işçi sayısı ise 82 oldu.

8 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Bu işçilerin 5’i Suriyeli, 1’i Afganistanlı, 1’i Türkmenistanlı, 1’i de Bulgaristanlıydı.
Nisanda yaşamını yitiren işçilerin yalnızca 16’sı sendikalıydı. Bu işçiler kimya, deri, eğitim, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

ÖLÜM NEDENLERİNDE COVID-19 İLK SIRADA

En çok iş cinayetinin yaşandığı işkolları tarım (yüzde 19), ticaret/büro (yüzde 14), sağlık (yüzde 13), inşaat (yüzde 10) ve taşımacılık (yüzde 10) oldu. Bu işkollarını sırasıyla belediye/genel işler, madencilik, tekstil, metal, konaklama, güvenlik ve ağaç/kağıt izledi.

Covid-19, ölüm nedenleri arasında ilk sıraya yerleşti. Nisan ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin neredeyse yarısı (yüzde 47) koronavirüs nedeniyle can verdi. Ölüm nedenleri içinde her zaman ilk sırada yer alan trafik/servis kazaları, geçen ay yüzde 14 ile ikinci sırada yer aldı. İşçilerin yüzde 11’i ezilme/göçük, yüzde 10’u ise yüksekten düşme nedeniyle yaşamını yitirdi.

Nisanda en çok iş cinayetinin yaşandığı iller İstanbul (66 ölüm), Kocaeli (11 ölüm) ve İzmir (10 ölüm) olarak sıralandı. Adana, Aydın, Bursa ve Konya’da 7’şer ölüm; Manisa ve Mersin’de ise 5’er ölüm meydana geldi.

İŞÇİ SINIFI HASTALIĞI HALİNE GELDİ

İSİG Meclisi’nin raporunda şu değerlendirmelere de yer verildi: “Covid-19’un giderek bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiğini söyleyebiliriz. Çünkü ‘üretmeye mecburuz’ anlayışıyla çarklar dönmeye devam etti ve işçiler evde kalamadılar. Nisan ayında büyük işyerlerinde salgının yayılmasına karşın çalışmanın durdurulmaması, Türkiye işçi sınıfının sağlığını göz göre tehlikeye atmış; ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ söyleminin tersine pandemi sürecinin sınıfsal boyutunu açık olarak ortaya koymuştur.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! İktidar, hukuksuz ve keyfi 1 Mayıs yasağını sürdürüyor! Özel'den Yerlikaya'ya '1 Mayıs' telefonu: Kararınızı gözden geçirin İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Bir elde karanfil, bir elde mahkeme kararı: 1 Mayıs’ta Taksim'e!