CHP, çoklu baro teklifini AYM'ye götürecek

CHP'li Erkek, baroların yapısını bozan teklifin yasalaşması halinde aynı gün Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı. Çoklu baro teklifinin bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Barolar başkanları Genel Kurul görüşmeleri başlayınca yeniden Ankara’da eylem yapacak

AKP ve MHP Grup Başkanvekilleri ile iki partiden 182 milletvekilinin imza attığı 28 maddelik “çoklu baro” teklifinin Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlandı. 2 Temmuz Perşembe günü saat 16.00’da başlayan komisyon, 6 Temmuz Pazartesi saat 03.15’te bitti. 5 gün 52 saat çalışan komisyonda 296 konuşma yapıldı.

Çoklu baro teklifinin Genel Kurul’da itiraz edilen konularda bir değişiklik yapılmadan yasalaşması durumunda CHP, yasanın yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, teklifin geri çekilmesine ilişkin mücadeleyi Genel Kurul’da sürdüreceklerini belirterek, “Teklife ilişkin görüşlerimizi Genel Kurul’da da güçlü bir şekilde paylaşacağız. Bu teklif, mutlaka geri çekilmeli. Eğer yasalaşırsa barolar hukuk devletini koruyamaz, savunamaz hale gelir. Kadın hakları, çocuk hakları, doğa hakları mücadelesi zarar görür. Barolar zayıflarsa vatandaşların hak ve özgürlükleri güvencesiz kalır” dedi.

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre Muharrem Erkek, teklifin yasalaşması durumunda Resmi Gazete’de yayınlanır yayınlanmaz yürürlüğü durdurma istemi ile Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini belirterek şunları söyledi:

“Bir hukukçu olarak AYM’nin yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inanıyorum. Çünkü bu hak ve özgürlükleri, baroları, yargının kurucu unsuru olan savunmayı AYM korumayacaksa kim koruyacak? Eğer yürürlüğü durdurma verilmezse, yasa yürürlüğe girip barolar bölünecek. Çünkü AYM kararları geriye yürümüyor. Barolar siyaset üstü kurumlardır. Bir ilde iki vali olmayacağına göre iki baro da olmaz. Mücadelemiz her alanda devam edecek.”

BAROLAR MÜCADEYE DEVAM EDECEK

Komisyon görüşmelerinin tamamlanması ile oturma eylemlerini sonlandıran ve önümüzdeki günler için bir eylem planı hazırlayan baro başkanları, tüm kentlerdeki adliyelerde teklife karşı mücadelelerini sürdürme kararı aldı. Adliye saraylarında basın açıklaması, oturma eylemi, adalet zinciri gibi eylemler yapılması planlanıyor. Teklifin Genel Kurul’da görüşülmeye başlanmasıyla da yeniden Ankara’da bir araya gelecek baro başkanları oturma eyleminden, duran başkan eylemine kadar çok sayıda seçeneği tartışıyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! Devlet bulamadı, PTT hemen buldu Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım