CHP’den ‘RTÜK üyeleri geri çağrılabilsin’ teklifi

CHP Grup Başkanvekili Özel, internet yayınlarına denetim hakkını elde ederek dikkatleri üzerine çeken RTÜK’te üyelerin TBMM tarafından ‘geri çağrılmasını’ öngören bir kanun teklifi hazırladı. Özel, “İşini layıkıyla yapmayan üyelerin görevden alınmasının önü açılmalı” dedi

HÜSEYİN ŞİMŞEK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nca seçilen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyelerinin, görevlerini yerine getirememe ya da kötüye kullanma gibi gerekçelerle yine TBMM Genel Kurulu’nca görevden alınmasını öngören bir tanun teklifi hazırladı. CHP’li Özel teklifinde, RTÜK üyelerinin görev süreleri boyunca yetki ve sorumluluklarını nasıl kullandığının TBMM Genel Kurulu’nca denetlenmeye muhtaç olduğuna dikkat çekti.

CHP’li Özel tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan tanun teklifi, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’da değişiklik öngörüyor. Teklif, görev süresi boyunca görevini kötüye kullanan ya da layıkıyla yerine getiremeyen RTÜK üyelerinin TBMM üye tamsayısının üçte ikisinin oyuyla üyeliklerinin düşürülmesini içeriyor. Teklife göre ayrıca, bir üye hakkında düşürme önergesi TBMM üye tam sayısının dörtte birinin imzasıyla verilebilecek. Teklifin gerekçesinde, “Maddeyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce seçilen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyelerinin görevlerini kötüye kullanmaları Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerince görevden alınabilmesi öngörülmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Üst Kurul’un üyelerini seçiyor olması nedeniyle, üyeleri hakkında denetleme yetkisine sahip olmasının da doğal olduğu değerlendirilmektedir. Kanundan kaynaklanan görevlerini yerine getirmeyen, sorumluluklarını ihmal eden Üst Kurul üyeleri hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerince düşürme önergesi verilmesi amaçlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

DENETİM HAKKI OLMALI

Teklife ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “RTÜK üyeleri TBMM Genel Kurulu’nda seçilmektedir. 6 yıllık görev süreleri boyunca, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu üyeler hakkında denetim hakkına sahip olması gerekmektedir” dedi.

Bu düzenlemenin birçok ülkede hayata geçirildiğini vurgulayan Özel, “Dünyada ‘geri çağırma ilkesi’ olarak tanımlanan ve seçilmiş kişilerin seçildikleri yöntemle görevden düşürülebilmelerinin öngörüldüğü mekanizmalar bulunmaktadır. Geçtiğimiz yasama döneminde benzer bir düzenlemeyi TBMM Başkanı için de hazırlamış ve TBMM Başkanlığı’na sunmuştuk. Özellikle RTÜK Başkanı ve üyelerinin son dönemde yaptığı bazı açıklamalar, RTÜK tarafından verilen bazı kararlar dikkate alındığında, TBMM üyeleri tarafından seçilen RTÜK üyeleri için de benzer bir mekanizma kurmanın gerekli olduğu açıktır” ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
“Murat Kurum kazanacak” diyen burç spekülatörü tüy dikti: “Doğum saati yanlış” Implant vidası beyne saplanmadı 33 yaşındaki eski oyuncu Batuhan Berkay Göksu hayatını kaybetti İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” Nagehan Alçı, Rasim Ozan Kütahyalı ile evliliğinin neden bittiğini açıkladı