CHP'li Aytekin: 'YÖRSAN’ın üreticiye borcunu devlet ödesin'

Aytekin, "Süt üreticileri YÖRSAN'dan alacağını tahsil edemezse, yakında çocuklarınıza ne yedirecek peynir, ne de içirecek süt bulamayacaksınız"

YÖRSAN'ın konkordato talebinin kabul edilmesi üzerine CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin yazılı bir açıklama yaptı.

Aytekin açıklamada Ekim ayında konkordato isteyen YÖRSAN’ın Susurluk mahkemesinde kabul edilmesini değerlendirdi.

Aytekin, “YÖRSAN’ın üreticiye borcunu devlet ödesin”diyerek süt üreticisi mağdur edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

Seçim sonrasında başlayan ekonomik istikrarsızlık, döviz fiyatlarındaki dalgalanmayla zirve yapmış ve birçok sektörde peş peşe daralmaya sebep olmuştur. Bu daralmanın sonucunda ise şirketler konkordato ilan etmeye başlamıştır. Konkordato, sözlük anlamı itibarıyla borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma olarak bilinir. Tam da bu noktada, borçlu olanın bu planı ortaya koyması şarttır. Sektörlerde yaşanan konkordato kararları, sektörlere hammadde sağlayan üreticilerde telafisi imkansız zararlara sebep olmaktadır. Zira, konkordato ilan şirketler bu borcu nasıl ödeyeceğine dair hiçbir açıklama yapmamayı tercih etmektedir. Ticaret Bakanı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi Bütçe Görüşmelerinde aktardığı bilgiye göre Türkiye çapında 846 firma konkordato ilan etmiş, kapanan ticari şirket sayısı 30 bini aşmış, yine esnafın kapattığı iş yeri sayısı ise 96 bin 851 olmuştur. Ekonomi iyiye gidiyor yalanını bu milletin dinlemeye takati kalmamıştır.

“BORCU DEVLET ÖDESİN”

Konkordato kararlarının üreticileri mağdur etmeye başladığını ve üreticilerin kara kara alacaklarını nasıl tahsil edeceğini düşündüğünü ifade eden Ensar Aytekin, “Aynı gemideyiz, aynı yoldayız diyenler ne kadar gerçekçi görmek istiyoruz, hodri meydan aynı gemideyseniz üreticiyi mağdur etmeyin, üreticinin alacağını siz ödeyin” dedi.

“Konkordato kararları artık sektörlere göre üreticileri de mağdur etmeye başladı. Yumurta üreticilerinden sonra süt üreticilerine de sıra geldi. Son konkordato kararı YÖRSAN’a ilişkin geldi. Mahkeme konkordato talebini kabul etti. Bu kararla YÖRSAN’a süt veren yaklaşık 17 bin süt üreticisi şimdi alacağını kara kara düşünüyor. Bütçe görüşmelerinde ekonomi iyi, batanlar kendi hatalarından batıyorlar diyenler 846 şirketin nasıl battığını bir türlü açıklayamıyorlar. Madem aynı gemideyiz, batarsak hep birlikte batacağız. O yüzden batmayalım, YÖRSAN’ın üreticiye olan borcunu devlet yapılandırsın, YÖRSAN’ın üreticiye borcunu devlet ödesin. Bu mağduriyet Balıkesir için hayati önem arz ediyor. Süt üreticisi bu alacağını tahsil edemezse, yakında çoluğunuza çocuğunuza yedirecek ne bir peynir, ne de içirecek bir bardak süt bulamayacaksınız”

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Sağanak ve toz taşınımı bekleniyor Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! Devlet bulamadı, PTT hemen buldu